Arhiva

Da li je Dodik uzdrman

B. Božić | 20. septembar 2023 | 01:00
Da li je Dodik uzdrman

Foto Siniša Pašalić, AP

Kao kod Čehova, izgleda da će puška iz prvog čina morati da opali odmah ili nešto kasnije. A taj prvi čin je bilo samo formiranje skupštinske većine i izbor Vlade. Da podsetimo, tada su skupštinsku većinu činili poslanici čak šest stranaka plus dva poslanika prebega sa opozicionih lista. Istovremeno, u toj šarolikoj parlamentarnoj većini ucenjivački kapacitet patuljastih stranaka, pa pojedinačno poslanika je iz dana u dan rastao. U takvom ambijentu Vlada je gubila i već gotovo izgubila svaki kredibilitet.

Verovatno u cilju da prekrije sukobe unutar vladajuće koalicije a i da izbegne bilo kakvu priču o ovdašnjim neveselim ekonomskim i socijalnim prilikama, Dodik je poslednjih meseci iz dan u dan počeo da zasipa javnost izjavama o patriotama i izdajnicima. Stigao je dotle da je celu opoziciju nazvao izdajničkom falangom. Ne može im izgleda oprostiti što su uspeli da bez njegovog SNSD-a formiraju vlast na nivou zajedničkih organa BiH, što insistiraju na rasvetljavanju brojnih afera, teških više stotina miliona evra...

Dodatni dramaturški zaplet napravio je i jedan od prvih Dodikovih saradnika Igor Radojičić, potpredsednik njegove partije, koji je osam godina bio predsednik Skupštine RS. On već mesecima kritikuje svoju partiju, a nedavno je i javno obznanio da izlazi iz poslaničkog kluba SNSD. To je na vanrednoj konferenciji za štampu potvrdio i Dodik, da bi samo 24 časa kasnije opet pustili vest da ova informacija više ne važi. Dabome u javnosti je to primljeno kao još jedan dokaz da je i ucenjivački kapacitet svakog pojedinca u tankoj parlamentarnoj većini izuzetno veliki.

Prema NIN-ovim saznanjima, opoziciji (SDS, PDP i NDP) ozbiljno namiguje jedan broj poslanika vladajuće većine, pa su verovatno zbog toga već u javnost izašli da tvrdnjom da će vlast uskoro biti promenjena i da je mandatar buduće Vlade RS jaki čovek SDS-a i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Da li bi Dodik umeo da funkcioniše u kohabitaciji, teško je kazati i za najbolje poznavaoce ovdašnjih prilika, ali je izvesno da on u poslednje vreme pokazuje veliku nervozu i nedoslednost. Tako je za desničarsku HDZ BiH rekao da je strateški partner njegovog SNSD, a za čelnika te partije Dragana Čovića da najbolje predstavlja Republiku Srpsku u Sarajevu. Događaj kada je Čović nedavno bio pokrovitelj skupa u Blajburgu, na kojem je bilo i neoustaških elemenata, nije komentarisao. Isto tako kada je nedavno kongres SDA usvojio rezoluciju kojom traži napuštanje Dejtona i prekrajanje BiH u pet regija, žestoko im se suprotstavio, ali nije ni spomenuo HDZ koji je na sličnim pozicijama i koji je takvu svoju politiku poravnao sa SDA na jednom tajnom sastanku za koji Dodik zna.
Jedino što je ovde izvesno jeste da Republika Srpska ulazi u vreme prilično dramatičnih događaja.