Arhiva

Važne margine

Slobodan Ikonić | 20. septembar 2023 | 01:00
Važne margine

Foto Tanjug/Zoran Žestić

Posle četiri decenije od prve konferencije o evropskoj bezbednosti i saradnji (nekada pod nazivom KEBS), Beograd će ponovo biti domaćin ministarskog sastanka ove organizacije, 22. samita OEBS-a.Tako će Beograd 3. i 4. decembra biti diplomatska prestonica Evrope, kojoj će, pored više od 40 ministara spoljnih poslova, prisustvovati i američki državni sekretar DŽon Keri, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, a njih i još 1000 predstavnika delegacijadočekaće predsedavajući OEBS-a, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Skup u Beogradu pada u godini kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

Pripreme koje Srbiju treba da predstave kao izuzetnog domaćina ovog skupa pri kraju su, a beogradska Kombank arena, posle niza koncertnih i sportskih spektakla, biće domaćin i jednog impozantnog političkog skupa koji će okupiti više od 2.000 ministara i diplomata, dok će Palata Srbije služiti za sastanke članova Vlade Srbije sa stranim zvaničnicima.

Borba protiv terorizma i migrantska kriza sigurno će biti ključne teme Samita, na kojem se očekuje da će biti usvojeno i nekoliko rezolucija. Činjenica je da je OEBS kao organizacija posvećena bezbednosti i saradnji ponovo dobila na značaju, posebno zbog krize u Ukrajini, ali i drugih gorućih problema, otvaraju prostor za aktivno učešće ove organizacije. S obzirom na to da ovakvi skupovi uvek posluže i za brojne bilateralne susrete među predstavnicima delegacija, ministar Dačić je već nagovestio da bi tom prilikom moglo doći i do susreta ministara spoljnih poslova Rusije i Turske. Naročito u situaciji kada je Turska oborila ruski vojni avion nad Sirijom, a među njima nema zvanične komunikacije. Kako naglašavaju organizatori skupa, sve delegacije će imati svoj zaseban prostor, čime se obezbeđuje da ne dođe do saradnje onih koji to ne žele ni na marginama samita.

I pored silnih insistiranja i pokušaja turskog predsednika na tek održanom skupu o klimatskim promenama u Parizu, Vladimir Putin je izbegao sastanak sa Taipom Erdoganom.
Uz opštu ocenu da je Srbija bila uspešna kao predsedavajući OEBS-a, s obzirom na činjenicu da je ova organizacija imala značajnu ulogu u smirivanju situacije između zaraćenih strana na istoku Ukrajine, Samit je još jedan dokaz da se pozitivno menja slika nekad problematične Srbije.

Ne treba očekivati da će Samit OEBS-a doneti rešenja za ključne probleme, ali je sigurno da dijalog moćnih država poput SAD, Rusije i EU može da doprinese prevazilaženju razlika koje postoje oko načina za rešavanje neuralgičnih tačaka koje prete evropskoj ali i svetskoj bezbednosti, poput krize u Ukrajini i Siriji, borbe protiv terorizma i naravno migrantske krize.

Ipak, ministarski sastanak neće moći da prođe bez iznenađenja, za koje se pobrinuo šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Naime, prvo što će svetske zvanice videti prilikom ulaska u Kombank arenu biće veliki portret Josipa Broza Tita!
Fotografija koja će biti postavljena nastala je baš na prvoj konferenciji ove organizacije, pre četiri decenije u Beogradu.