Arhiva

Svet detinjstva, smrti i smeha

Vule Žurić | 20. septembar 2023 | 01:00
Svet detinjstva, smrti i smeha


Kako je nastao roman Republika Ćopić?

Moglo bi se reći da sam u Ćopićevu baštu sljezove boje ušao po naređenju urednika u redakciji Dramskog programa Radio Beograda. Dopao mi je zadatak da povodom stogodišnjice Ćopićevog rođenja napišem radio-dramu o našem najomiljenijem piscu. To je bila prilika da se još jednom uverim u veličinu i lepotu Ćopićevog dela, ali i da otkrijem svu tragiku njegovog života, koji je okončan skokom sa mosta pod kojim je proveo i svoju prvu beogradsku noć. Pisanje teksta za radio-dramu, koji je tek predložak za jedno kolektivno umetničko delo, tek je odškrinulo vrata u taj Ćopićev, do dan-danas nepročitani svet detinjstva, ratova, smrti i smeha. Nastavio sam sa iščitavanjem Ćopića i čeprkanjem po stvarnosti iz koje nas je sve tako blagorodno odvodio u prostore slobode, na slobodnu teritoriju čudesne republike koja i dan-danas nosi njegovo ime. Tako je ovaj moj narodnooslobodilački roman u devet ofanziva, o Ćopićevom životu i njegovom odlasku iz života, istovremeno i moje čitanje Ćopićevog književnog dela.

Kako biste u knjižari budućem čitaocu preporučili svoju knjigu?

Prvo, nije skupa. Drugo, može da se pročita za dan-dva, jer nije debela, kao što je debeo autor. A treće, ušla je u najuži izbor za našu najveću književnu nagradu!

Šta za vas znači NIN-ova nagrada?

Pretpostavljam, kao i za sve naše savremene pisce i iste takve čitaoce: lepa prilika da se o književnoj umetnosti (makar dok traje ova frtutma uoči, te slavlje i polemike nakon proglašenja prvaka države u pisanju romana) govori i piše više nego što je to uobičajeno.

Republika Ćopić (Službeni glasnik)

Jedan vek posle rođenja slavnog književnika, Vule Žurić piše knjigu čiji je Ćopić glavni junak. U romanu s podnaslovom Narodnooslobodilački roman u devet ofanziva, Žurić ispisuje duhovnu biografiju pisca. Oživljava njegove svetove i snove, dešifrujući poruku kakvu nam šalju Ćopićeva dela.