Arhiva

Život je drama u činovima

LJubica Arsić | 20. septembar 2023 | 01:00
Život je drama u činovima


Kako je nastao roman?

U njemu su opisani događaji i likovi vezani za Beograd, takođe i oni smešteni u Firencu. Dovoljan mi je neki slučajan susret pa da me to odvede u priču. Jedna prastara baronesa okićena brilijantima i sa veštačkim trepavicama od tri santimetra, vodila je ružičastu pudlicu sa ogrlicom od dragog kamenja, obe su bleštale na suncu. Krenula sam da ih pratim, za susednim stolom sam popila makijato dok se roze pudla izležavala pored nezainteresovane gazdarice. Pomislila sam da je njena vlasnica slična gradu u kojem smo se nalazili, Firenca ima nešto od dramatike opere, starih priča sa trovanjima i incestom. Tu se nekako našao i moj Beograd sa svojim majkama ustoličenim vladarkama, vernim, luckastim, napaćenim, nezainteresovanim, koje su zaokupile moju pažnju. Sve sam to pokušala da spojim u Rajskim vratima i da čitaocu dočaram bogatstvo sveta prepunog boja, mirisa, zvuka, da naslikam kako je život mojih junaka, kao uostalom svačiji život, svojevrsna drama u nekoliko činova.

Kako biste u knjižari budućem čitaocu preporučili svoju knjigu?

Moja knjiga se bavi tajnama u našim životima, govori o čovekovoj pogubnoj sklonosti da krije i prećutkuje delove svog života i da izbacuje sve ono što ne odgovara slici koju o sebi tokom života stvara. Rajska vrata se otvaraju prema predelima koji pokazuju put iz raja, ona upućuju na ranjiva mesta, kakvo je na primer materinstvo koje je za pisca naročito zanimljivo jer je puno stereotipa koji izazivaju da se raskrinkaju.

Šta za vas znači NIN-ova nagrada?

Ma šta o njoj govorili, svaki pisac je priželjkuje jer je to nagrada koja postoji više od pola veka i dodeljuje se romanu, katedrali među ostalim književnim građevinama. Osim toga, NIN-ova nagrada ima pedigre koji ima malo koja nagrada. Nije lako napisati dobar roman. Moje kolege, koje su se s tim ozbiljno uhvatili ukoštac, znaju to dobro. Oni osećaju koliko pisanje iscrpljuje i traži koncentraciju na duge staze. Zato su čitaoci, koji verujući ovoj nagradi i preko noći pohrle proglašenom ninovcu, ono što je dragoceno za uspeh nagrađene knjige.

Rajska vrata (Laguna)

U Firenci, gradu kao stvorenom da se pretura po prošlosti, Đurđa u tratoriji Bistro ispija još jednu čašu vina, ne sluteći da će je to naizgled obično veče dovesti do priče važne za njen život.