Arhiva

Kad je teško, Čović

Dragana Pejović | 20. septembar 2023 | 01:00
Kad je teško, Čović

Foto Goran Srdanov

Čim je čaršija odobrila: i bio je red da konačno neko odgovara, reagujući na vest da je pronevera državnog novca namenjenog za izgradnju stanova na Kosovu i Metohiji uobličena u optužnicu, Nebojša Čović, bivši direktor Koordinacionog centra za KiM dao joj je povod da posumnja da se bez odluke o održavanju prevremenih izbora ova pravda još ne bi dogodila. Ne samo zato što će procesuiranje jednog deceniju starog slučaja (do zatvaranja ovog broja NIN-a Viši sud u Beogradu još nije potvrdio optužnicu) učvrstiti predizborno uverenje da borba protiv kriminala ne jenjava i da je pred zakonom jednak i predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda, nego i zato što u ovom slučaju, nekoliko puta reanimiranom u javnosti, Čović optužuje bivšu, deesovsku vlast za nameštaljku. Nakon što je dorađena optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal vraćena u sud, Čović je saopštio da je ona plod potreba režima Borisa Tadića da se kroz izmišljene afere tobože prikaže međunarodnoj zajednici kao borac protiv organizovanog kriminala. Čović kaže da mu je savest mirna i optužuje bivšeg tužioca Miljka Radosavljevića za tendencioznu i nekorektnu istragu.

Optužnica sa Čovićem, za malverzacije u vrednosti većoj od 10 miliona evra, a po istrazi započetoj u avgustu 2014, tereti i Anđelku Radenković, bivšu sekretarku Koordinacionog centra, bivšu sudiju Trgovinskog suda Branku Krivokapić, Dragana Kalabu, bivšeg načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga, Draška Pašića, direktora građevinske firme Komgrap, Bojana Radovanovića, vlasnika firme Masters i Idriza Šijaka, vlasnika firme Daki. Sumnja se da je, u periodu od januara 2003. do sredine septembra 2005, ova grupa u poslovima otkupa i izgradnje nekretnina zloupotrebila službeni položaj, položaj ovlašćenog lica i primala mito.

U Severnoj Mitrovici troje javnih funkcionera su, prema optužnici, a prenose mediji, u dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi, omogućili nezakonita plaćanja stanova. Koordinacioni centar je preduzeću Daki uplatio skoro 426 miliona dinara - otkupljeno je 18 nekretnina za 181 milion dinara. Takođe, na ime nepostojeće stambene lamele koja je trebalo da bude izgrađena do kraja 2005. godine, Koordinacioni centar i Građevinska direkcija Srbije uplatili su 180 miliona dinara privatnim firmama.

Za njegovo vreme, tvrdio je svojevremeno Čović za Blic, Koordinacioni centar je prebacio 70 miliona, a Građevinska direkcija 30 miliona dinara. Februara 2015. negirao je delo. Kazao je 2011. i da Koordinacioni centar nije odlučivao o tenderima i izvođačima, da su to činile lokalne samouprave, te da su investicije išle preko nadležnih ministarstava od aprila 2004, od kada on više nije na čelu tog tela.

Projekte Koordinacionog centra za KiM preuzela sa resorna ministarstva, nakon što je formirana nova vlada Vojislava Koštunice. A potencijalnu odgovornost Čovićevih naslednika apostrofirao je Momir Stojanović, predsednik skupštinskog Anketnog odbora za KiM. Po usvajanju izveštaja Stojanović za NIN navodi da se za vreme Sande Rašković Ivić i Slobodana Samardžića, Čovićevih naslednika, otkup nekretnina nastavlja. Potencijalna odgovornost bi tako mogla da kompromituje veliki deo opozicione ponude, deset godina nakon što se slučaj dogodio.