Arhiva

Knjiga o svecu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Sveštenik Savo B. Jović, koji je početkom osamdesetih godina zbog poznatog “zvorničkog slučaja” robijao u zeničkom zatvoru, nedavno je objavio knjigu “Sveštenomučenik episkop Varnava (Nastić)”, o jednom od najvećih stradalnika pod komunističkom vlašću, o kojem se u srpskoj javnosti danas malo zna pošto je dugo vremena bilo rizično pomenuti njegovo ime. Jović se i sam o ovom vladici, od proletos i zvanično priznatom za sveca, više upoznao prilikom tog svog robijanja u zeničkim kazamatima.

Episkop Varnava uhapšen je 1947. godine zbog svojih propovedi u crkvi, potom je pet godina proveo na robiji pod izuzetno surovim uslovima i još dvanaest godina u kućnom pritvoru, da bi na kraju skončao pod više nego sumnjivim okolnostima. Savo B. Jović za NIN kaže:

- Iz žitija mučenika može se mnogo šta naučiti, pa tako i iz života episkopa Varnave, koji je sve te teške muke podnosio tiho i molitveno, pevajući tropare i crkvene pesme i uz često glasno izgovaranje Psalama Davidovih. Treba pogledati gde i kuda su dospeli oni koji su ga utamničili, a gde ovaj mučenik, čiji je lik zaodenut oreolom svetlosti!