Arhiva

Trojanska patka

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00
Trojanska patka


U dugoj tradiciji srpske demokratije, koja traje evo već nekoliko decenija (u slučaju da pod nekoliko mislite par, a pod par mislite 2) bilo je svakakvih pokušaja izbornih prevara: džakovi listića su volšebno nestajali i pojavljivali se; glasački listići bi pred glasače dolazili već popunjeni, i to ne rukom, nego uredno odštampani sa zaokruženim kandidatima; glasalo se i bez ikakve identifikacije, u ime cele neprisutne familije; čak je bilo glasanja i nakon što bi glasačima istekao rok, odnosno i onda kada su glasači već odavno bili pokojni.
Upućeni kažu da je čak i Dontov sistem izborna prevara, ali pošto ne znamo matematiku, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je ovo istina. Mada je oduvek delovao sumnjivo taj Dont.

Nakon što pročita sve ovo i, još bitnije, proživi malo u Srbiji, čovek bi rekao da smo videli sve što izborne prevare imaju da ponude, i da će i buduće generacije samo klonirati već oprobane metode osvajanja glasova na mufte. Jer realno, šta tu više može da se inovira, izbori nisu neka nauka koja stalno napreduje pa da timovi naučnika svake godine izlaze sa nekim novim otkrićima, kao u astronomiji ili medicini.

Međutim! Tim mladih, pa ne baš naučnika, ali svakako mladih, članova Srpske napredne stranke je svojom nedavnom akcijom pomerio granice izborne prevare i ostavio nas da se divimo njihovoj kreativnosti. Naime, pretprošle nedelje, u opštini Vračar i opštini Stari grad, grupe od po desetak aktivista SNS podnele su izborne liste za predstojeće lokalne izbore zakazane za 24. april, i to ne bi bilo ništa čudno, da za naziv svoje liste nisu uzeli odnekud prepoznatljivo ime: Patkica ne Beogradu na vodi.

Nakon što je ova informacija našla put do naših mozgova i nakon nekoliko sekundi odbijanja bila prihvaćena od strane našeg kognitivnog sistema kao nešto što se stvarno desilo, a ne kao nečija loša šala, milion pitanja je polako počelo da izlazi na površinu.
Kako nekom padne na pamet ovakva ideja? Da li taj neko stvarno misli da niko neće primetiti? Da li je možda u pitanju neverovatna slučajnost da i malobrojnim naprednjacima koji su nezadovoljni Beogradom na vodi padne na pamet da listu nazovu baš Patkica? Da li su mislili da će ova akcija proći neopaženo poput džinovske patke na glasačkom listiću? Šta bi lažna patkica radila da pobedi na izborima? Srušila nepostojeći Beograd na vodi? Da li je ovo sve samo jedna velika šala i sada samo čekamo nekog da izleti i kaže ha, ha - e jesam vas!

Inicijativa Ne davimo Beograd, koja je na vreme otkrila prevaru, nada se da će nadležne institucije reagovati na ovaj pokušaj prevare, a mi ne možemo a da se ne upitamo kako je tačno izgledao brejnstorming nakon kojeg je nastala ova ideja. Jer, nakon što to nekom padne na pamet, neko to mora i da osmisli, stavi na papir, potrudi se oko svih detalja, a to zahteva vreme! I rad!

Nakon toga neko sve to mora da analizira, da razmisli dobro pa da odobri, da zeleno svetlo da se sve sprovede. I to zahteva trud! Pitamo se naravno, i koliko je još bilo ideja koje nisu prošle i kakve li su bile ako je ova na kraju izabrana za pobedničku? Ne možemo da prežalimo što ih verovatno nikada nećemo čuti.

I ne možemo na kraju da ne primetimo da bi nam, kada bi naprednjaci ovoliko truda koliko ulažu u prevare uložili u neke normalne aktivnosti, možda stvarno išlo bolje.