Arhiva

LJubav na prvi ugriz

Zoran Preradović | 20. septembar 2023 | 01:00
LJubav na prvi ugriz


Revolucije počinju uglavnom tako što anonimni kreću da pišu sopstvenu istoriju. Ova univerzalna definicija lako je primenjiva i u slučaju Stiva DŽobsa i njegove kompanije Epl (Apple) iako ovaj tehnološki genije sigurno nije nameravao da pokrene mase. A učinio je upravo to, stvorivši armiju sledbenika. Opet, posmatrano kroz smešniju stranu istorije, 1. april je dan šale, mada je sa ove vremenske distance sasvim izvesno da se DŽobs nimalo nije šalio kada je baš ovog dana pre četiri decenije osnovao svoju firmu.

Legenda kaže da ga je jedan srednjoškolski raspust i honorarni posao u Hjuit Pakardu (Hewlett-Packard) spojio sa Stivom Voznijakom, magom elektronike koji je sa fanatičnom posvećenošću pravio ono što bi se sadašnjim rečnikom moglo najpre nazvati gedžetima. Čitavoj priči bizaran prizvuk daje činjenica da je osim pomenute dvojice među osnivačima Epla bio i dvadesetak godina stariji Ron Vejn koji je imao ulogu supervizora, obavljao pravne formalnosti, ali i dizajnirao prvi logo i napisao uputstvo za upotrebu prvog kompjutera epl. Samo nekoliko nedelja nakon toga, suočen sa velikim finansijskim poteškoćama, Vejn je prodao svoj udeo od 10 odsto po ceni od 800 dolara, ne sluteći da će ovaj naizgled mali paket akcija narasti na današnjih 35 milijardi dolara.

Istovremeno, DŽobs i Voznijak krenuli su u proizvodnju sa 1.300 dolara dobijenih prodajom Folksvagenovog kombija i HP kalkulatora, otvarajući malu radionicu u porodičnoj kući DŽobsovih. Odlučili su da logo kompanije bude zagrižena jabuka i postoji nekoliko teorija zbog kojih se DŽobs odlučio upravo za ovaj simbol. U svakom slučaju, pominjani Vejn uradio je logo na kojem je nacrtan Isak NJutn koji sedi ispod drveta jabuke, a oko slike su ispisani stihovi Vilijama Vordsvorta: NJutnUm koji večno putuje kroz čudesna mora misliUsamljen Jedna od priča koja je kolala je da je logo posveta Alanu Tjuringu, ocu kompjuterske nauke koji je suočen sa zatvorskom kaznom i optužbama da je homoseksualac, izvršio samoubistvo pojevši jabuku otrovanu cijanidom. Prema drugoj verziji, motivi su mnogo prizemniji. Jabuka u duginim bojama je bio logičan izbor, jer je trebalo predstaviti proizvod Epl II, prvi kućni, personalni računar koji je imao sliku u boji. Niko tada nije znao ni za postojanje kompjuterskog termina bajt (byte) i da je potpuna koincidencija to što na engleskom jeziku postoji reč bite (ugriz), kao homonim reči byte.

Nakon bajkovitog početka i strelovitog uspona kompanije, stvari su po DŽobsa postale komplikovane. Tržište je klecalo, iako je DŽobs pravio kompjutere koji su bili jednostavni za upravljanje i korisnici su tačno znali šta mogu da očekuju. Računari su manji u odnosu na konkurentske proizvode i lepo dizajnirani. Najpre je Voznijak napustio kompaniju 1985. jer je računar Epl III dizajniran protiv njegove volje doživeo fijasko, da bi iste godine odlukom Upravnog odbora DŽobs bio najuren iz firme koju je osnovao. Jedanaest godina kasnije vratio se sa svojom novom kompanijom NeXT koju je Epl kupio za 429 miliona dolara.

Upravo za ovaj period vezan je još jedan interesantan detalj iz istorije Epla. Nagli pad prodaje kompjutera zaustavljen je dogovorom sa najvećim konkurentom Majkrosoftom (Microsoft) koji je podrazumevao prilagođavanje Majkrosoft ofis programa Eplovim računarima. Zanimljivo je i da je samo nekoliko godina ranije u intervjuu za Rolingston magazin (Rolling Stone) žestoko izvređao konkurenciju: Jedini problem s Majkrosoftom je što nemaju ukusa... Ne mislim da im on nedostaje u maloj, već u velikoj meri. Ne smišljaju originalne ideje i ne unose mnogo kulture u svoje proizvode... Ne smeta mi njihov uspeh - uglavnom je zaslužen. Smeta mi činjenica da prave trećerazredne proizvode, kazao je DŽobs.

Mračni genije i vizionar po povratku u kompaniju iz korena je promenio stvari. Ukinuo je mnoge sektore i ostavio samo proizvode koji donose veliki profit. Očevici kažu da je do te mere bio osion i bezobziran da su zaposleni svakodnevno strahovali za posao. DŽobs je na optužbe o manjku empatije u jednom od intervjua magazinu Fortune suvo odgovorio: Moj posao nije da budem fin i pristojan prema ljudima. Moj je posao da ih načinim boljim.



Dugo je bilo kakvo vidljivo odsustvo empatije bilo predmet raznoraznih tumačenja, a pojedinci su objašnjenje za ovakvo DŽobsovo ponašanje pokušavali da nađu u njegovom privatnom životu. Odsustvo emocija pripisivano je činjenici da su ga biološki roditelji, otac Sirijac i majka Amerikanka, odmah po rođenju dali na usvajanje. Nije pokazao mnogo više osećanja ni prema tadašnjoj devojci Kris En Benton, sa kojom je 1978. dobio ćerku Lisu. DŽobs je dugo odbijao da prizna očinstvo tvrdeći da je sterilan, a majka je u početku njihovu ćerku podizala zahvaljujući socijalnoj pomoći. Ništa manje čudno nije ni objašnjenje njegove veze sa DŽoan Baez, sa kojom je navodno bio samo zato što je ljubavnica Boba Dilana čiji je veliki fan bio. Mnogo godina kasnije DŽobs je svom biografu Volteru Isaksonu taj period ovako opisao: Radio sam mnogo stvari na koje nisam ponosan, na primer način na koji sam se sa 23 godine ponašao kad je moja devojka ostala u drugom stanju, ali ja nemam nikakvih skeleta u svom ormaru kojima ne mogu dozvoliti da izađu napolje... Ostaće, međutim i zabeleženo da je prvi kompjuter koji je razvio Epl po rođenju DŽobsove ćerke dobio njene ime Lisa.
Privatna i emotivna nekonzistentnost nikako nije bila smetnja njegovoj poslovnoj kreativnosti, energiji i idejama koje su navirale. Zlatna era kompanije poklopila se sa početkom novog milenijuma. Jedan za drugim ređali su se proizvodi koji su izazvali pravi tehnološki potres - iTunes, MacBook, iPhone, iPad Za potrošače je posedovanje ovih uređaja postalo mnogo više od prestiža, bilo je to nešto nalik na sektašku lojalnost.

Eksplozija profita bila je logičan sled stvari. U 2010. kompanija je vredela više od 222 milijarde dolara, dok je Majkrosoft procenjivan na 219.8 milijardi. Tada je Epl postao najvrednija tehnološka kompanija na svetu. Tokom 2011. firma je prestigla i naftnog giganta Ekson mobil (Exxon mobile) i postala najvrednija kompanija na svetu. Tada je u finansijskom izveštaju navedeno i da na računima imaju 76,4 milijarde operativnog keša. O kojoj količini novca je reč najbolje objašnjava činjenica da su rezerve SAD u tom trenutku bile 73,7 milijardi dolara.
I upravo te godine, 10. oktobra, DŽobs je umro od raka pankreasa koji mu je dijagnostikovan sedam godina ranije. U tom trenutku Epl je već imao planove, viziju razvoja, čak i proizvode koji će biti lansirani narednih godina. Svi su, razume se, imali DŽobsov idejni potpis. Na taj način bar za izvesno vreme obezbeđen je kontinuitet. Naposletku, kako god bude izgledala budućnost kompanije, DŽobsov DNK će zauvek ostati u temeljima Jabuke.