Arhiva

Dugo ste čekali, ne morate više

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Dugo ste čekali, ne morate više

Foto Medija centar

Srbija na rasprodaji. Pojeli i asfalt. Fali samo kosmodrom. Država je neuredna domaćica. Dve babice, kilavi putevi. Energetika u raljama politike. Bitka za milion evra. Nepristojna ponuda. Juriš na državnu kasu. Presuda bez posledica. Teško, teže, 2011. Seno, slama energana. Ko je ukrao milijardu evra. Sunovrat neoliberalizma. Pritisak na rad Saveta. Tender za kupovinu vremena. Eldorado za bankare, klijenti u ropstvu. I hiljadu Kolubara bilo bi malo. Zgrabi pa vladaj. Oteto niko ne bi da vrati. Decenija stagnacije. Vlast štiti bivšeg ministra. Plate i penzije opet na ledu. Besplatne akcije pred izbore.

Večiti ponavljači. Budžet u tviter parlamentu. Udavača koju niko neće. Isplativ za 100 godina. Pojeftinjenje, ali ne za potrošače. Crno sa nijansom sive. Mišković je aperitiv, ko je ručak? Kroz iglene uši. I bankrot bolji od agonije. Iz šupljeg u prazno. Partijski direktori iznad konkursa. Šminkanje budžeta. Sloboda po specijalnoj ceni. Jahači magle. Žilav koren političke banke. Kasa po meri izbora. Večiti taoci izbora. Arapske i druge bajke. Kakve reforme, samo je rejting važan. Posla samo na crno. U Evropi gora samo Albanija. Ministarski prsti u medijima. Demagoško bildovanje plata. Srbija smrvljena nemaštinom. Dugo ste čekali, ne morate više.

Katarina Preradović: dugogodišnji novinar i urednik Blica i NIN-a, bila je jedan od najuticajnijih ekonomskih novinara. Inicijativa Novinari ne kleče delom je posvećena njoj, koja nije klečala nikada i ni pred kim, pišući o biznisu postsocijalističkog beščašća, tajnim prodajama javnih preduzeća i našim uništenim životima. Pretnje je nisu zaustavljale. Nije ih ni fakturisala. Cena koju je platila isuviše je visoka. Hvala ti Kaćuška u ime NIN-a.