Arhiva

Muke po Olandu

I. Janković | 20. septembar 2023 | 01:00
Muke po Olandu

Prvenstvo bi trebalo da privuče oko 2,5 miliona posetilaca, dok štrajk još uvek otežava rad železnice, rafinerija, benzinskih pumpi, avio-saobraćaja. Sve je u zastoju.
Niko neće razumeti ako vozovi i avioni budu sprečavali navijače da putuju, poručio je Oland, apelujući na štrajkače. Ali vodeći sindikati ne odustaju.
El Komri zakon, kako je, po ministarki za rad Mirijam el Komri, nazvan novi zakon o radu, sporan je za većinu Francuza. Pre svega jer ide naruku poslodavcima. Znatno olakšava otpuštanje, dovodi u pitanje dosadašnja prava radnika na mnogo načina, uključujući i 35-časovnu radnu nedelju.

Uprkos tome što iz Vlade poručuju da će nove mera sprečiti rast nezaposlenosti, koja je dostigla 3,6 miliona, oporaviti francusku ekonomiju, učiniti je konkurentnom na evropskom tržištu i omogućiti zemlji da krene napred, malo je onih koji veruju da će zaista i biti tako. Ono što Francuzi osećaju, jeste da im se pored krize koja ih već muči, sada nudi još više nesigurnosti, duže radno vreme i manje novca. Vlada pokušava da pozove na mir makar dok traje Evro 2016. i dok su sve oči uprte u nas, kako je poručio ministar sporta Patrik Kaner, upozoravajući da pravo na štrajk ne znači i pravo da se blokira cela zemlja. Sindikati, pak, misle drugačije.
Prva utakmica zakazana je za petak, četiri dana kasnije, 14. juna, zakazani su novi protesti sindikata.