Arhiva

Odložen govor mržnje

D. Nikoletić | 20. septembar 2023 | 01:00
Odložen govor mržnje

Foto Predrag Dedijer

Episkop Akakije Utešiteljski, glava Srpske istinski pravoslavne crkve, poznatije pod nazivom ziloti, trebalo je da nastupi na Akademiji 28 (ili RU Đuro Salaj) i zabesedi u korist rekriminalizacije sodomije i odbrane istinskih vrednosti.

Odnosno, protiv javne promocije i glorifikovanja polnog izopačeništva, kao i demokratske i boljševičke seksualne revolucije i međunarodne jevrejske zavere. Nimalo slučajno, predavanje je trebalo da se održi 15 dana pre Parade ponosa, da bi se pokazalo da baš svi ne prihvataju stavove nametnute sa Zapada, kaže za NIN Akakije. Ali je propušteno da se napomene da data aktivnost nema veze sa zvaničnom SPC. Zbog pritiska medija i nevladinog sektora, predavanje nije održano.

Uprava Akademije 28 ogradila se od događaja koji forsira govor mržnje, a otac Jovan neće da otkrije novi datum i mesto Akakijevog predavanja. Ostatak malene grupe bruji o predviđenoj temi, ali ima i onih što se osećaju obmanjenim skrivanjem identiteta pozivara na predavanje. To što su pomislili da je u pitanju zvanična crkva, a ne - kako kažu - sekta, verovatno je do toga što ni SPC nema bitno drugačiji odnos prema LGBT populaciji. I njihovim pravima, zagarantovanim Ustavom.

Zato će policija opet da poturi leđa 11. septembra u parku Manjež, tokom novog istupa istinskih pravoslavaca, početkom nedelje Prajda. A sve u godini kad je Vučić javno imenovao prvu gej-ministarku (državne uprave i lokalne samouprave) Anu Brnabić. Inače, ovaj radikalizovani svetogorski monah, episkop Akakije, bio je organizator Svetolazarskog pravoslavnog kampa gde su deca nosila uniforme, i učena da pucaju iz pušaka. Vrlo hrišćanski, nema šta!