Arhiva

Ministri pojeli svaku reč

Branka Milić | 20. septembar 2023 | 01:00
Ministri pojeli svaku reč

Foto Zoran Lončarević

Ko još, osim Gugla, pamti da je 10. avgusta 2011. u predizbornoj kampanji Zorana Mihajlović, tadašnja članica Ekonomskog saveta SNS, obećala da će struja pojeftiniti za 20 odsto ako ta stranka dođe na vlast? Omogućićemo cene električne energije koje su bile na nivou pre ekonomske krize, rekla je Mihajlovićeva.

Nije aktuelna ministarka građevine jedina koja je u prethodnih nekoliko godina morala da pojede svaku svoju reč. Poslednji u nizu koji je demantovao sam sebe je Aleksandar Antić, ministar energetike. Iako je prvih nekoliko meseci ove godine uveravao građane da nisu tačni navodi medija po kojima će struja poskupeti 1. maja, prošle nedelje morao je da prizna da će se to, ipak, dogoditi. Doduše, ne u maju, već u oktobru.

Antić je rekao da je u ozbiljnim pregovorima, u okviru četvrte i pete revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i da je dogovoreno najniže moguće povećanje cene struje od 3,8 odsto.

I kad je negirao poskupljenje, Antić zapravo nije demantovao medije, već kolege iz vlasti. Upravo su premijer Vučić, ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka Jorgovanka Tabaković svojeručno potpisali Memorandum o ekonomskoj politici sa MMF-om i u njemu naveli da će dodatno tarifno prilagođavanje uslediti 1. maja 2016. Novinari su tu informaciju samo preneli. A Antić je praktično uveravao građane da se neće dogoditi ono što su zvaničnici svojim potpisima garantovali. Dodatnu zabunu uneo je u aprilu ove godine v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, koji je izjavio da Planom poslovanja EPS-a za 2016. poskupljenje struje nije predviđeno!?

Bez obzira na to što je ministar energetike, najblaže rečeno, prećutao istinu od građana, doslednost mu se ne može osporiti. I 2015. nekoliko meseci pričao je da struja neće poskupeti - do kraja grejne sezone, a isto je tvrdio i premijer, iako je na sajtu MMF-a već bio objavljen dokument sa njegovim potpisom, u kome je eksplicitno pisalo da će struja poskupeti 1. aprila 2015. Samo mesec dana ranije, na Biznis forumu na Kopaoniku uveravao je novinare da će se o tome tek pregovarati. Mislite li da ću to da krijem? Neću, nego ću ako bude trebalo, izaći pred sve i reći da struja mora da poskupi zbog toga i toga toliko i toliko, rekao je Vučić.

Na kraju epilog je bio sličan ovogodišnjem. MMF je tolerisao probijanje rokova, ali ne i nečinjenje. Umesto za 15 odsto 1. aprila, struja je poskupela za 12 procenata četiri meseca kasnije.

Zašto je Vučićeva vlada odabrala strategiju prećutkivanja činjenica, možda je najbolje odgovorio, tada još politički neiskusan, Dušan Vujović. Na pitanje novinara zašto je srpska javnost od MMF-a prvi put otvoreno čula da će struja poskupeti, Vujović je u martu rekao: Nismo želeli da ljude opterećujemo pre objave, a negativna vest o poskupljenju mogla je da odvuče pažnju javnosti s najvažnije pozitivne stvari, a to je da smo, posle dva neuspela pokušaja, dobili podršku MMF-a.

I verovatno se kasnije ujeo za jezik. Opozicija je odmah tražila njegovu smenu, jer je svesno obmanjivao javnost, a kritike je, kako je nezvanično moglo da se čuje, popio i u Vladi. A zapravo je Vujović, koji tada nije bio politički išlifovan, naivno i između redova otkrio da je Vlada izabrala strategiju spinovanja. Izvršna vlast zapravo nije želela da pozitivnu vest - aranžman sa MMF-om - potisnu negativne informacije, pre svega o dogovorenom poskupljenju struje i otkazima u javnom sektoru.
Sa MMF-om je dogovoreno i dodatno tarifno prilagođavanje u 2017, ako to bude neophodno. Uskoro, dakle, možemo očekivati nova obećanja da struja u 2017. neće poskupeti.

Poskupljenja struje od obećanja do novih tarifa

23. februar 2015.
MMF sa Srbijom zaključio aranžman, kojim je predviđeno da struja poskupi 1. aprila te godine za 15 odsto

27. februar 2015.
Aleksandar Vučić, premijer: Struja neće poskupeti do kraja zime. Sada o tome uopšte ne razgovaramo.

27. februar 2015.
Aleksandar Antić, ministar energetike: I predsednik vlade i ja smo rekli, dok se ne završi grejna sezona neće biti promene cene električne energije.

1.maj 2015.
Aleksandar Obradović, tadašnji direktor EPS-a: Ne očekujem da će EPS poslati zahtev za poskupljenje struje do kraja maja, a posle toga sačekaćemo pregovore Vlade, MMF-a i međunarodnih institucija koji se bave reformama u EPS-u.

1. avgust 2015.
12% i zvanično je poskupela električna energija.

2016.
U aranžmanu sa MMF-om planirano je dodatno tarifno prilagođavanje 1. maja 2016.

17. februar 2016.
Aleksandar Antić, ministar energetike: Odgovorno tvrdim da u maju sigurno neće biti povećanja cene struje. Nemamo nikakav drugi datum kao definisani cilj i zadatak povećanja.

9. april 2016.
Milorad Grčić, v.d. direktora EPS-a: Poskupljenje struje nije predviđeno planom poslovanja Elektroprivrede Srbije za 2016. godinu.

31. avgust 2016.
Aleksandar Antić, ministar energetike: Struja će od 1. oktobra poskupeti za 3,8 odsto, što je otprilike jedan evro po domaćinstvu.

1.oktobar 2016.
3,8 % poskupeće električna energija, pa će građani u novembru dobiti uvećane račune za struju.

2017.
Dogovor sa MMF-om predviđa i dodatno tarifno prilagođavanje u 2017, ukoliko to bude neophodno, ali se ne navodi procenat poskupljenja.

24. septembar 2017.
?