Arhiva

Zbunjena prasad

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Zbunjena prasad


Prvog septembra bio mi je rođendan; ušao sam u sedamdesetu. Usamio sam se, šćućurio sam se ispred Vidovog hrama, go golcijat u ligeštulu. Kao da sam se vratio u majčinu utrobu i slušam šta mi bog Vid mrmori. Razumeo sam samo da mi je rekao da sam, tek, na pola puta i da moram da živim, bar, još sedamdeset godina da bih uradio sve ono zbog čega sam sa Sirijusa i sišao. Bodrim se Nikolinim vinom sećajući se Aleksandrovih pohoda na Indiju...

A mobilni pišti li, pišti od ranog jutra. Naravno, prvo se javila Bilja a, potom, i svi ostali koji me nisu zaboravili kada sam okrenuo leđa Srbiji i posvetio se ovoj suvoplaninskoj vukojebini. Rođendan mi je, bre, čestitao i neki Telenor mada čoveka, uopšte, ne poznajem!

Ah, prvi septembar! Na taj dan je, po Bibliji, nastao svet ili, tačnije, čovek, mada su Jevreji taj datum preuzeli od Srba i nisam hteo, ovom prilikom, da o tome raspravljam. Ali, gle, Boris pilot mi javlja da je i na srpski prevedena knjiga Biblija nije sveta knjiga od Maura Biglina koji je preveo dvadeset i tri verzije Starog zaveta. U toj knjizi Biglino tvrdi da Jahve nije bio nikakav bog, već samo jedan od Elohima kao što bismo rekli za Lorenca Veličanstvenog da je bio jedan od Medičija. Dakle, Jahve sa ostalim bogovima došao je sa udaljene planete i njemu je dodeljen samo jedan od naroda. A onda je taj Jahve sa Jevrejima krenuo u okrutan osvajački pohod i osvajanje drugih teritorija. Da bi to učinio nije oklevao da istrebi čitave narode čija je jedina krivnja bila što su stanovali na tim teritorijama.

E sad, u Bibliji lepo piše da je Bog podelio svet narodima u vreme Pelega. Nisu li to PELAZGI čija je prestonica, sve do Aleksandra Velikog bila u PELI u Makedoniji!? Iz toga, pak, proizlazi da su pre pomenute podele teritorija Pelazgi, to jest, drevni Srbi bili najbrojniji i najstariji narod na Zemlji.

Mario Biglino dalje kaže da, prema svim etimološkim rečnicima rabina, recimo, reč Tselem znači nešto materijalno, a što sadrži sliku i priliku Elohima, to jest, bogova. A nije li reč Tselem naša reč TELESNO, to jest, TELO!? Tim pre što nas Biblija uči da je u naša tela uneto nešto što je izvađeno iz samih Elohima te je tako čovek stvoren na božju sliku i priliku. Naravno, mi danas znamo da je to - DNK.

K. G. Jung, moj guru iz Švice u ovu priču zdušno se upliće: Treba li da te podsećam da u Enohovoj knjizi postoji detaljan opis Elohima. Zato je za katolike Enohova knjiga lažna, apokrifna, dok je za koptsku bibliju Enohova knjiga kanonski važeća. A nisu li Kopti iz severne Afrike radili za dunavske faraone i to pod rukovodstvom Mojsija za koga je i Frojd rekao da nije Jevrejin!

I da li možete da zamislite, Srbi moji, kada, sa ovih elohimskim visina, siđem iz Vidova u Belu Palanku i tamo čujem da je Vučić molio Dačića da ovaj pošalje Antića da ubeđuje belopalanačke espeesovce da izađu na ponovljene lokalne izbore. A sve i ako preletač i novopečeni naprednjak Miljko i pobedi biće, odmah, posle izbora uhapšen!? Kažu da je Miljko sluđen kao zbunjeno prase jer su u Beograd protiv njega stigle brojne krivične prijave...

U petak sam premijerno promovisao Tanaska i Usniju u belopalanačkom Centru za kulturu i, baš, me zanima da li će i ovaj roman, pisan na južnjačkom, Beograd dočekati nadmeno kao što je dočekao Koštanu Bore Stankovića.
Nego moja Crna se napalila na Maura Biglina: Kada ovi iz Vatikana a i ovi iz SPC pročitaju da Biblija nije sveta knjiga, biće zbunjeni kao Miljko.