Arhiva

Stvarnost grize

M. Lovrić | 20. septembar 2023 | 01:00
Stvarnost grize


Publika će videti dvanaest filmova, friških dobitnika Nemačke filmske nagrade i zapaženih radova sa ovogodišnjeg Berlinala.

Nemačka je filmska kritika nakon Berlinala zaključila da je dokumentarni film prisutniji u svetu filma više no ikad, verovatno stoga što je shvaćeno da se ni najperverznija mašta više ne može meriti sa stvarnošću, pa su dominantne teme festivala manjak budućnosti, migracije, identiteti. Organizatori su vrhuncem festivala proglasili film Država protiv Frica Bauera, dobitnika ovogodišnje zlatne Nemačke filmske nagrade u šest kategorija. Fric Bauer bio je posleratni državni tužilac velikih zasluga za hapšenje Adolfa Ajhmana i za to što su dvadeset godina po završetku Drugog svetskog rata najzad i u Nemačkoj pokrenuti sudski procesi protiv krvoloka nižeg ranga iz Aušvica. O zidovima zataškavanja o koje je Bauer udarao govori njegov citat U pravosudnom sistemu osećao sam se kao u izgnanstvu.

Dva druga filma opisuju pun krug izbeglištva. Babaj je priča o dečaku koji devedesetih godina sa Kosova polazi u Nemačku kako bi pronašao oca, a junak filma Meteorštrase je osamnaestogodišnjak iz Libana bez ikakvih izgleda za budućnost u Berlinu. Naročito vredan pažnje je i film 24 nedelje, o trudnici koja u šestom mesecu saznaje da nosi dete sa Daunovim sindromom i ozbiljnom srčanom manom, sniman dokumentarnom kamerom i sa autentičnim medicinarima u važnim ulogama. Festival kao i svake godine organizuju Gete institut i Kulturni centar Beograda, a beogradske projekcije biće održane u Dvorani Kulturnog centra Beograda.