Arhiva

U znaku pijanista

M. Vujičić | 20. septembar 2023 | 01:00
U znaku pijanista


Posle Koncerta za violinu i orkestar Johanesa Bramsa i Simfonije br. 6 Petra Iljiča Čajkovskog, 20. oktobra u Svečanoj sali Skupštine grada, na programu je koncert mladih muzičara Nemanje Beleja, Vuka Božilovića i Nenada Ivovića. U uvodnoj reči, kompozitor Svetislav Božić napominje da je predstojeći Bemus programski osmišljen tako da na sceni prozvuči tonski arhipelag minulih stilskih uzdarja ali i novoga doba, našeg vremena, savremenika, kompozitora i izvođača. Dodaje da su se, bez remećenja ritma uvek novog, u životu i umetnosti nikada zatvorenog procesa traganja i kretanja, opredelili za one kompozitore i dela koja upravo osvojivši izvesne zone minulog, spretno i spremno, estetski i etički odgovorno stoje pred izazovima novopridolazećih upitanosti i mogućih odgovora na njih.

Do 1. novembra, posetioci će biti u prilici da čuju muški hor Optinja pustinja iz Sankt Peterburga (umetnički direktor i dirigent: Aleksandar Semjonov; solista Vladimir Miler), kao i autorski koncert Vere Milanković (Simfonijski orkestar umetničkog ansambla MO Stanislav Binički, pod dirigentskom palicom Pavla Medakovića). Nebojša Bradić režirao je nacionalnu operu Suton Stevana Hristića, libreto nastao prema drami Ive Vojnovića.

Ovogodišnji festival ugostiće Dmitrija Maslejeva, izvornu grupu Crnućanka, Beogradski kamerni hor, orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije, Bavarski kamerni orkestar, Vojvođanski simfonijski orkestar i Ratimira Martinovića koji će izvesti celokupnu klavirsku muziku Vasilija Mokranjca.

Na programu Borisa Berezovskog (klavir) nalaze se dela Betovena, Bartoka, Griga i Stravinskog. U svečanoj dvorani Jugoslovenske kinoteke biće izveden Kralj Edip / Simfonija psalama, u režiji Pitera Selarsa, i Tako čine sve Volfganga Amadeusa Mocarta koju je postavio Kristof Onore.