Arhiva

Moskva veruje Beogradu, pritiskaju vas sa Zapada

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Moskva veruje Beogradu, pritiskaju vas sa Zapada


Šta je bio cilj posete?

Za nju sam znao nedelju dana pre dolaska Patruševa u Beograd, a u MSP-u su znali za to pre više od mesec dana, jer to nije bila iznenadna poseta zbog navodnog hapšenja ruskih državljana. Prvobitno je bilo planirano da se diskutuje pre svega o paketu pitanja koja se odnose na Kosovo i Metohiju o Kosovu kao žarištu nestabilnosti u regionu, leglu organizovanog kriminala i potencijalnih terorističkih pretnji i problemima u slučaju da Srbija prizna Republiku Kosovo. Zapad konstantno tera Srbiju na nove ustupke u pregovorima sa Albancima, dok rukovodstvo kosovskih Albanaca ne želi da pravi bilo kakve ustupke. Srpske vlasti su zabrinute zbog toga, a moguće je da računaju na neku moralnu podršku Moskve. Tu je i pitanje Trepče, koju Albanci ne žele pošteno da dele sa Srbima. Ako Trepča bude otvorena za strane investicije, onda bi se u Rusiji sigurno pojavili potencijalni investitori. Ali bojim se da pitanje Trepče neće biti uskoro rešeno. Kao i pitanje nezavisnosti Republike Kosovo.

Da li Rusija veruje Srbiji?

Što se tiče uvođenja sankcija Rusiji, vidi se dosledan stav rukovodstva Srbije i to je već uticalo na srpske proizvođače, pre svega agrar i donelo Srbiji opipljivu korist. Sada u svim ruskim supermarketima ima proizvoda Mlekare Šabac i Zlatiborca, a pre nekoliko godina u njima su se mogla naći samo srpska vina, i to ne baš najboljeg kvaliteta. Situacija se radikalno promenila, dok EU stalno iznosi neprihvatljive zahteve i odlaže rokove mogućeg ulaska Srbije u EU. Ekonomske veze sa Rusijom i ruske investicije u Srbiju su, dakle, realnost, a članstvo u EU je mit, pri čemu je ta bajka danas isto tako daleka kao i pre 3-4 godine. Ne treba biti stručnjak da bi se shvatilo sa kim je Srbiji povoljnije da razvija odnose. Srpska štampa je izvestila o skandalu, kada su u ambasadi SAD u toku obeležavanja Noći veštica, po meni najglupljeg praznika na svetu, marinci maskirani u fantomke i obučeni u majice sa sloganima srpske opozicije, skandirali parole protiv Vučića. Ne znam da li je tako stvarno bilo, ali to stvarno podseća na način na koji se Amerikanci zabavljaju. Ne mogu da zamislim ništa slično u Ruskoj ambasadi ruske diplomate poštuju vlast i zemlju u kojoj se nalaze. Na pitanje da li Rusija veruje Srbiji i njenim vlastima, odgovor je nedvosmislen da, veruje u izbor srpskog naroda, koji je glasao za onoga za koga je glasao. Rusija zna da Srbija nikada neće glasati za članstvo u NATO, ako ovo pitanje bude izneto na referendumu, a i članstvo u EU podržava svake godine sve manje Srba. Ruske vlasti shvataju koliko je teška situacija u kojoj se danas nalazi srpska vlada, na koju vrše pritisak sa svih strana, ne samo iz Vašingtona i Brisela, što nije novo, nego u poslednje vreme i iz Podgorice. Ruske vlasti ne zahtevaju ništa, osim da Srbija sledi svoje, srpske nacionalne interese.

Očekujete li rešavanje statusa Ruskog centra u Nišu?

To je jedno od pitanja koje je za mene apsolutno nejasno. Ruski humanitarni centar u Nišu postoji dugi niz godina i u više navrata dokazao je da je potreban i koristan. Svi Srbi treba da upamte ko se prvi pojavio na mestu nesreće tokom katastrofalnih poplava u Srbiji i RS 2014. ruski spasioci iz Niša. Amerikanci su odreagovali tek nedelju dana kasnije. Uz to, aktivnosti Centra za vanredne situacije u Nišu su apsolutno transparentne srpskim vlastima - svi zainteresovani dobro znaju da ovo nije nekakav špijunski ili subverzivni centar. A taj centar godinama ne može da dobije diplomatski status, dok posle potpisivanja ugovora o logističkoj podršci između Srbije i NATO, trupe Alijanse imaju potpunu slobodu kretanja po Srbiji, bez prethodne najave, kao i pravo na pristup svim informacijama od interesa i status nedodirljivosti. A šta je uradio NATO za Srbiju, osim bombardovanja 1999? Ništa osim stotina života mrtvih srpskih civila i uništene srpske privrede NATO Srbiji nije dao. Šta je dao humanitarni centar u Nišu? Stotine spasenih života. Zašto onda NATO ima status nedodirljivosti, a ruski humanitarni centar u Nišu nema? Ne razumem tu logiku. Nadam se da će i to uskoro biti rešeno.

Da li je slanje humanitarne pomoći sve što Rusija očekuje od Srbije kada je reč o Siriji?

Iskreno, čak i ovaj gest je veoma hrabar i nesebičan. To je bio jedan od onih trenutaka kada sam bio ponosan na Srbiju, koja nije rob propagande i pomaže onima kojima je pomoć zaista potrebna, bez obzira na to na kojoj su strani linije fronta.