Arhiva

Nekažnjen zločin

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Nekažnjen zločin

Obeležavajući petogodišnjicu otmice i ubistva Ivana Stambolića, 23. avgusta u Jumbes banci u Beogradu prikazan je dokumentarni film “Ivan Stambolić - Put u bespuće”. Film kroz faktografske podatke i izjave mnogih bivših i sadašnjih političara pokušava da nam približi svu težinu ovog zločina i da pažnju javnosti još jednom skrene na činjenicu da njegovi nalogodavci još nisu otkriveni. Produkcijska kuća “DVS-Infocus Balkans” i scenaristkinja i reditenjljka Suzana Vasinjljević na ovom projektu radili su preko četiri godine, a odmah nakon premijere dobili su i mnoštvo poziva iz inostranstva. Tim povodom, autorka filma za NIN kaže:

- Krenuli smo da istražujemo odmah posle Ivanovog nestanka. Smatrali smo da odgovore na to šta se zapravo dogodilo Srbija treba da zna i da ona neće moći da ide danjlje dok se na papir ne stave imena njljudi koji su krivi za ovo ubistvo ali i mnoge druge zločine. Mi znamo da je sudski proces u toku i zato u filmu ne okrivnjljujemo nikoga. Film jeste priča o tragičnoj sudbini Ivana Stambolića, ali je, u stvari, priča o nama. On je kao najbonjlji prijatenjlj Slobodana Miloševića glavom platio to prijatenjljstvo. Baš kao i mnogi drugi u Srbiji koji su ga podržavali u to vreme. Iako je interesovanje za film ogromno, nadamo se da se ovakve stvari više neće događati i da je ovo poslednji ovakav film.

Film “Ivan Stambolić - Put u bespuće” uskoro će biti emitovan na svim televizijskim stanicama bivše SFRJ. NJegovo emitovanje, prema rečima autorke, potpuno je besplatno.