Arhiva

Da li se preti sudijama?

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Na pisanje dnevnika “Danas” da su jednom od sudija Posebnog odeljenja za organizovani kriminal upućene pretnje, nadovezao se i “Blic” koji citira neimenovani izvor da su dvoje sudija Specijalnog suda dobili posebne mere obezbeđenja posle dojave da su im ugroženi životi. “Ja nemam informaciju da li se nešto novo desilo i da li je bilo nekih novih događaja”, za NIN kaže Maja Kovačević-Tomić, portparol Specijalnog suda. I dodaje: “Ja samo mogu da ponovim ono što sam i ranije rekla, a to je da je u poslednjih godinu dana rada Specijalnog suda bilo nekih događaja koji se mogu protumačiti kao pretnja sudijama, o čemu je obavešten i MUP. Ali nemam saglasnost da o tome govorim bilo šta detaljnije.”

Prema tvrđenju Maje Kovačević-Tomić, sudije su potpuno zaštićene: “Zgrada Specijalnog suda je apsolutno bezbedna, portirnicu i sve ulaze čuva policija, cela zgrada je opremljena kamerama, a obezbeđenje tokom suđenja se dodatno pojačava.” A ko brine o bezbednosti sudija van zgrade? “Pojedine sudije imaju fizičko obezbeđenje i to je sve što mogu da vam kažem.”

Pozivajući se na neimenovane izvore, “Danas” je naveo da su jednom od sudija, na dan predsedničkih izbora, 13. juna i dan pre nego što je Milorad Ulemek Legija počeo davanje svog iskaza u Specijalnom sudu, dostavljene tri crvene ruže. Maja Kovačević-Tomić za NIN kaže da su jednom od tužilaca takođe pre dva meseca značajno oštećena kola što bi se moglo tumačiti kao pretnja.