Arhiva

Napadaju nas Vučićevi glasnogovornici

Tanja Nikolić Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Napadaju nas Vučićevi glasnogovornici

Foto Oliver Bunić

Verovatno je Odeljenje za stilske figure MUP-a Srbije procenilo da tu nema krivičnog dela, već je u pitanju čista metafora, jer je Željko Mitrović pesnik poznat po antologijskom stihu `JUL je kul`, a on misli da je metafora izraz nastao u streljaštvu - kada nekome nacrtaš metu pa mu daš fore do Božića da se popravi. Ono što rade Mitrović i Dragan J. Vučićević više liči na dijagnozu, tako da reč o tome moraju dati stručnjaci. Rekao mi je Kesić, kad ga je Informer jednom stavio na poternicu: `Kod Vučićevića je najgore što on stvarno veruje u to što piše`. Tačnije, u to što izmišlja. Zamislite normalnu zemlju gde su jedan Vučićević i jedan Mitrović glavni medijski saradnici premijera, odgovara na napade, u svom stilu, Draža Petrović.

Kakvo je to društvo u kom medijski tajkun iznikao pod patronstvom Mire Marković preti novinarima?

Preti zato što je ovaj napredni sistem sveopštih reformi koncipiran tako da onaj ko ima političku ili medijsku moć pod tim podrazumeva da može da bude bahat kao seoski đilkoš. Primer za takvo ponašanje dao im je premijer, jer on smatra da su novinari koji ga kritikuju i postavljaju nezgodna pitanja neprijateljska živa sila. Premijer smatra da je novinar najbolji čovekov neprijatelj.

Koje institucije žmure dok se preti novinarima? Zašto ne reaguju?

Imamo državu gde pametni šapuću, a glupi se deru. I pošto naš narod najviše obožava osobe koje vataju na galamu, legalne institucije šapuću, a paralelne institucije se deru. Institucije ne reaguju zato što u svakom tekstu ili nastupu Mitrovića ili Vučićevića možete naći parcijalni DNK premijera, a on je jedina institucija koja funkcioniše i o svemu odlučuje. Mitrović piše ono što Vučić misli. Samo je nezgodno da Vučić napiše ili izgovori te pretnje, pa je našao dobrovoljca koji mu je dužnik iz nekog razloga.

Zašto se nisi obratio policiji?

Zato što se ugrožavanje javne sigurnosti goni po službenoj dužnosti. Pre dve nedelje, kada mi je neki tip iz Lazarevca posle intervjua za Cenzolovku pretio na Fejsbuku noževima i konopcima, policija je reagovala odmah posle prijave urednika Cenzolovke. Istu reakciju sam očekivao i sada jer je ova Mitrovićeva književna pretnja bila javna, mogao je svaki policajac da je pročita u Informeru. U krivičnom zakonu predviđena je kazna do pet godina zatvora svakom ko ugrožava bezbednost pretnjama licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja. Tako da očekujem da se to primeni i na Mitrovića.

Kakve su reakcije kolega?

Sasvim je dovoljno što mi je telefon pun poruka podrške kolega. Mada bismo mogli da napravimo i akciju: Novinari ne čekaju Božić Batu. Ali ko će da dreždi dva meseca na minusu ispred Vlade?

Zašto je današnja sedma sila u bednijem stanju nego devedesetih?

Pitao sam novinarku Informera, koja me zvala za izjavu baš povodom teksta gde sam optužen da po nalogu Soroša satanizujem premijerovog brata, zašto se ne potpiše ispod teksta, nego ide ono E. I. - Ekipa Informera. Odgovorila mi je: Zato što je u pitanju timski duh, pa ne mogu da se kitim tuđim perjem. Dok god ima novinara koje je stid da se potpisuju ispod tekstova jer ih piše neko drugi, sedma sila biće u jadnom stanju.

Kako ocenjuješ demokratiju u Srbiji, s obzirom na pretnje novinarima?

Srpska demokratija je sistem u kome tri Dragana J. Vučićevića mogu da nadglasaju dve Olje Bećković, a četiri Željka Mitrovića preglasaju tri Zorana Kesića. Ne možete kao premijer pričati o normalnoj i pristojnoj Srbiji, ako je pravite uz fanatičnu podršku dva nenormalna i nepristojna medija i dva nenormalna i nepristojna vlasnika tih medija. I pritom premijer kritikuje sve medije, osim Pinka i Informera. A ako su oni ovako bahati, drski i bezobrazni prema novinarima i opoziciji sada kada imaju 50 odsto podrške birača, šta li će tek da rade kada im rejting padne na 41, 33, 22 ili 11 odsto. Hoćemo li uz diktafon morati da nosimo i pancir košulje?

Je li je ovo Srbija o kojoj ste sanjali?

Ma ja mirno spavam, to je najvažnije. A sanjam mnogo lepše stvari od Srbije.