Arhiva

Imidž preduzeća: kvalitet i poštovanje zaposlenih

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00
Imidž preduzeća: kvalitet i poštovanje zaposlenih

Foto Vesna Lalić

Mnogi poslodavci, pored nelojalne konkurencije, da bi ostvarili profit, primenjuju raznovrsne veštine u poslovanju, i to uvek na štetu radnika i države. U preduzeću Gaj pored obaveza koje ispunjavaju, prema državi i radnicima, koje propisuje zakon, nikada se nije desilo da plate kasne, da radnicima pored redovnog rada ne bude isplaćen prekovremeni rad, ili prevoz. Jubilarne nagrade se takođe isplaćuju, kao i dividende na kraju godine...

Gaj Inženjering i opremanje je prošao put kroz razne organizacione oblike. Postoji od 1948. godine. Skoro 70 godina se uspešno bavi proizvodnjom nameštaja i opremanjem enterijera. Društvo posluje u formi društva sa ograničenom odgovornošću, u privatnoj svojini. Vlasnici društva su menadžment, sadašnji i bivši zaposleni. Osnovne delatnosti privrednog društva Gaj - Inženjering i opremanje d.o.o. Zemun su proizvodnja nameštaja, opremanje enterijera i projektovanje.

Koji elementi su doprineli da Gaj - Inženjering već sedam decenija uspešno posluje, pitamo direktora, mašinskog inženjera Rajka Vukovića, koji već 30 godina vodi preduzeće:

Mi tržištu nudimo: opremanje enterijera svih vrsta: javnih, poslovnih i stambenih objekata, nameštaj od masiva i ploča, enterijerska vrata i projektovanje. Da bismo zadovoljili kupce i imali visok kvalitet proizvoda raspolažemo najnovijom tehničko-tehnološkom opremom koja može da odgovori na sve zahteve - linija masiva, linija ploča, linija za furniranje, lakirnica sa natpritiskom, sušara i pogon tapetarije. Takođe imamo dugogodišnju uspešnu saradnju sa dvadesetak kooperantskih firmi, što nam omogućava da odgovorimo na svaki zahtev investitora i ponudimo robu i usluge iz njihovog asortimana.

U našem privrednom društvu zaposleno je 70 vrednih i stručnih radnika. Naš stručni tim čine inženjeri šumarstva, mašinstva, građevine, arhitekture, zatim diplomirani: dizajneri, menadžeri, ekonomisti i pravnici, kao i veliki broj kvalifikovanih stolara sa bogatim radnim iskustvom. Stručni kadar se redovno obučava, odlaskom na sajmove u inostranstvu i na razne seminare, tako da su u svim oblastima upoznati sa novim trendovima.

Da li imate zvanične potvrde o dobrom poslovanju i kvalitetu proizvoda?

Da. Sistem menadžmenta kvalitetom sertifikovan je prema zahtevu ISO standarda 9001:2008, a Sistem menadžmenta zaštite životne sredine (EMS) sertifikovan je prema zahtevima standarda ISO 14001:2004. Takođe posedujemo i BS OHSAS 18001:2007, kao i FSC COC sertifikat.
Za svoj rad primili smo veliki broj priznanja i nagrada, kako u zemlji tako i u inostranstvu, u poslednjih 20 godina osvojili smo devet najvećih priznanja na Međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu, od čega šest puta Zlatni ključ, zatim priznanja na Međunarodnom sajmu nameštaja u Banjaluci Zlatni i Srebrni dub, kao i nagradu za najbolji poslovni brend u Rimu. Nedavno smo primili nagradu Beogradski pobednik za ostvarene rezultate u privređivanju u 2015. godini

Koje objekte ste u Srbiji opremili i da li uspevate da udovoljite i probirljivim zahtevima kupaca van zemlje?

Naše privredno društvo opremilo je veliki broj javnih objekata: hotela, objekata zdravstva, poslovnih i smeštajnih objekata širom Srbije, kao i u Ruskoj Federaciji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a posebno bismo izdvojili aerodrome Surgut i Novosibirsk, Parlament u Kazanju - Kazahstan, banku u Stavropolju, Šumsku kuću Lipeck, poslovnu zgradu Strojtransgas, hotelski kompleks Sanatorijuma Zelena rošča u Sočiju, hotele u Crnoj Gori kao što su TQ PLAZA i SKY hotel, hotel Eyde u Danskoj, zatim objekte Univerzijade u Beogradu, Narodnu banku Srbije, Udruženje banaka Srbije, Osnovni sud u Beogradu (zgrada Aeroinženjeringa), poslovnice Sberbanke, Erste, Aik i Rajfajzen bake i dr.

Za vreme stare Jugoslavije, bili smo prvi izvoznici nameštaja za Kinu, a izvozili smo i za Ameriku i za sve zemlje tadašnjeg Istočnog bloka.

Da li smatrate da u Srbiji ima previše preduzeća koja se bave sličnom proizvodnjom? Da li vam to otežava plasman proizvoda?

Naš najveći problem predstavlja nelojalna konkurencija i radujemo se najavama da će siva ekonomija biti iskorenjena.



Naše poslovanje se permanentno razvija i trudimo se da implementiramo nove tehnologije u svim procesima rada. Raspolažemo prostornim kapacitetima u vidu objekata i zemljišta i spremni smo za sve vidove poslovne saradnje sa domaćim i stranim partnerima. Otvoreni smo za nove ideje i spremni na nove poslove.

Firma u ovom obliku posluje preko 25 godina i za sve to vreme nikada nismo bili blokirani i uvek smo uredno izmirivali sve obaveze prema državi i zaposlenima, poštovali zakonske propise i pravila poslovanja, što u današnjim uslovima nije nimalo lako.

Da li bi, po vama, trebalo bolje urediti sistem javne nabavke?

Mi često učestvujemo i u postupcima javnih nabavki, gde nam najveći problem predstavlja to što je jedini kriterijum, najčešće, najniža ponuđena cena. To dovodi do toga da ponuđači koji nude i garantuju kvalitet i dobro izvršenje posla, u samom startu budu eliminisani, a na kraju i sam naručilac i krajnji korisnici ne dobiju odgovarajući proizvod. Iskreno se nadamo da će se to uskoro promeniti.

Postoje li neke negativne okolnosti koje bi vam, kada bi se otklonile, omogućile još bolje poslovanje?

Jedan od problema u poslednje vreme nam predstavlja i nedostatak kvalifikovan stručnog kadra za rad u proizvodnji. Srednje stručne škole nisu prilagođene potrebama tržišta i činjenici da tehnologija napreduje. Zbog toga teško dolazimo do odgovarajućeg kadra, pa ovaj problem delom rešavamo internim obukama.

Pored zarade i doprinosa na punu zaradu, plaćenog prekovremenog rada, zaposlenima dajemo i pozajmice, godišnje nagrade za najbolje radnike, jubilarne nagrade...

Pored dobrih uslova koje pružate zaposlenima, da li ste i društveno odgovorno preduzeće?

Tokom prethodnih godina, trudili smo se da u skladu sa svojim mogućnostima pomažemo humanitarne organizacije, škole, amaterske sportske klubove i druge slične organizacije.

Ko je direktor preduzeća

Rajko Vuković više od 30 godina vodi firmu. Mašinski fakultet, smer prerada drveta, završio je u Sarajevu. Bio je 10 godina direktor u preduzeću Šipad, Han Pijesak, koje je dobro poslovalo, a nakon toga sve do danas je u Gaju, koji svih 30 godina uspešno radi.