Arhiva

Zlatno doba

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00
Zlatno doba


Da li ste se pripremili za zlatno doba Srbije? Ako niste, krajnje je vreme zato što to doba neumitno stiže, već od početka sledeće godine. I trajaće, ako je verovati premijeru, pet godina. Dakle, jedan mandat i malo više. Ili tačno jedan mandat, ako ga posmatrate iz perspektive predsednika Republike Srbije.

Ne znamo da li Aleksandar Vučić, možda, namerava da se kandiduje za predsednika, pa zlatnim dobom naziva petogodišnji period svoje eventualne buduće vladavine. Ako izuzmemo tu malicioznu pretpostavku, onda bi trebalo ozbiljno razmisliti o tome šta nas u narednih pet godina očekuje, kako ne bismo bili šokirani kada iz kamenog pređemo u zlatno doba.

Zlatno doba doneće mnogo toga. Za početak, standard će rasti veoma brzo, možda čak brzo poput rejtinga SNS-a. Neće moći da ga poremeti čak ni najavljeni talas poskupljenja od početka 2017. Sledeće godine u ovo doba, bićemo milioneri! Dobro, ne baš milioneri, ali svakako nam Crni petak neće biti kad god pogledamo u novčanik, već samo jednom godišnje, kada ćemo svi zajedno podleći šoping groznici i iskoristiti momenat da kupimo ono što nam je potrebno: novi televizor, laptop, gomilu garderobe, nove cipele, poslanika protivničke stranke...

MMF, Svetska banka i ostale finansijske institucije i kreditori biće davna prošlost ili ćemo, u najgorem slučaju, mi njima pozajmljivati novac po paprenim kamatama. Ali samo ako nam baš bude potreban svež novac za neki kapitalan projekat poput teleporta do Brisela, Moskve ili Vašingtona. Sve ostalo je, podrazumeva se, urađeno.

Cela Srbija je premrežena auto-putevima od svetlećeg asfalta, a Fijat uveliko proizvodi samovozeće automobile na struju, koje svi u Srbiji mogu sebi da priušte. Mirko Alvirović u SAT patroli pokazuje samo kako da uključite auto i podesite GPS navigaciju, a onda tokom celog puta hvali goveđu čorbu i ćevape u Predejanima.

Pravna država funkcioniše savršeno, niko ne može da počini bukvalno nikakvu nepodopštinu a da za to ne odgovara. Jedina dva slučaja iz novije i starije srpske istorije koji nisu rešeni su rušenje u Hercegovačkoj ulici i ubistvo pevačice Jelene Marjanović. Na svako pitanje novinara o rušenju u Savamali, premijer ili predsednik, uglavnom i dalje moćan čovek, Aleksandar Vučić odgovara uključivanjem svog holograma koji kaže: Smrt jedne mlade osobe vas ne zanima, a rušenje nekoliko ilegalnih udžerica vam je najveći problem u zemlji?!

Čitav Beograd je u međuvremenu postao deo Beograda na vodi, a ukazom je doneta odluka da Nova godina svake godine traje od 1. januara do 31. decembra. U tom periodu, Beograd na vodi je, zajedno sa prigradskim naseljem Beogradom, okićen najmodernijim ukrasima u obliku Aleksandra Vučića, koji svetle, govore, spajaju prste na rukama i dramatično uzdišu.

Budućnost je stigla. U stvari, nije baš, ali tu je, iza ćoška. Više ne morate da je čekate dve, najviše dve i po godine. Eto je već oko 1. januara i trajaće pet godina. Prigrabite je odmah i uživajte dok možete. Neće trajati večno. Samo do kraja mandata.