Arhiva

Kontrola tajnih službi

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Kontrola tajnih službi

Zakonom o kontroli službi bezbednosti uspostavljen je novi pravni institut demokratske i civilne kontrole rada obaveštajno-bezbednosnih službi - generalni inspektor za kontrolu obaveštajno- bezbednosnih službi. Čast da bude pionir u uspostavljanju modernih metoda kontrole bezbednosnog sektora najverovatnije će pripasti Zoranu Dragišiću, saradniku Fakulteta za civilnu odbranu i za sada jedinom kandidatu za ovu funkciju. Generalni inspektor je jedan od elemenata parlamentarne kontrole nad “tajnim” službama koju vrši Skupština SCG preko Komisije za kontrolu službi bezbednosti. Pod nadležnost ove komisije potpašće rad Vojno-bezbednosne agencije, Vojno-obaveštajne službe, Službe za informisanje i dokumentaciju i Službe bezbednosti Ministarstva spoljnih poslova. Izvan dometa ove institucije ostaće BIA u Srbiji, kao i službe bezbednosti u Crnoj Gori.

“To ne znači da ove službe do sada nisu bile pod kontrolom parlamenta, suda, ministra odbrane i ministra spoljnih poslova. Sa uspostavljanjem funkcije generalnog inspektora uspostavlja se upravni nadzor nad radom službi i na neki način se zaokružuje i upotpunjuje ovaj sistem kontrole nad službama bezbednosti što je standard u savremenim demokratijama”, kaže Dragišić za NIN.

Iako upućeni tvrde da će funkcionisanje ove komisije imati mnogo prepreka i da će verovatno naići na otpor unutar samih službi, Dragišić smatra da se jedni na druge moraju navići: “Glavna uloga inspektora biće uspostavljanje dobrih odnosa i komunikacije sa službama. Rad službi bezbednosti, naravno, ne može biti u potpunosti javan, ali upravo zato mora biti kontrolisan. To treba opet da unapredi i poboljša njihov rad koji neprestano treba da bude u granicama zakona”.

Iako su se javila mišljenja da će generalni inspektor i njegovi saradnici morati da se pozabave nerazjašnjenim političkim ubistvima, Dragišić smatra da je to ipak posao suda, a Komisija je upravni a ne istražni organ. Da li očekuje političke pritiske ako postane generalni inspektor? “Svako ko obavlja ovakvu javnu funkciju može da očekuje i neki vid političkih pritisaka, ali to nije nešto čega se ja plašim. Na pritiske nisam neotporan, ali, o tom potom.”