Arhiva

Od haikua do guslarskog deseterca

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Beogradska promocija knjige pesama “Haiku, haiku, jebem ti maiku” urednika splitskog lista Feral tribjun, Predraga Lucića najavljena je za petak u Paviljonu Veljković. Prema rečima autora, sve pesme iz knjige su prethodno objavljene na Feralovim satiričnim stranama “kao komentari na sve čime su nas vladajuća gospoda i njihovi sljedbenici usrećili tokom ovih 15-20 godina”. A otkud takav lako pamtljiv i zgodno urimljen naslov, Lucić za NIN kaže:

- Sam taj štos “Haiku, haiku jebem ti maiku” bio je jedan od Feralovih satiričnih komentara na pojavu prvog hrvatskog oklopnog transportera kojemu je neka pjesničko-pukovnička dušica nadjenula ime po Tinu Ujeviću. U knjizi inače ima raznoraznih pjesničkih formi, od suptilnog haikua, do guslarskog deseterca. Ne znam kako stoji stvar s guslarima, ali čuo sam da je predsjednica Društva hrvatskih haiku pjesnika nakon pojavljivanja knjige pozvala japansku ambasadu i raspitivala se misle li oni išta poduzimati protiv autora i izdavača tako prostačkog naslova.

A o pesmama autor još kaže: “Naravno, tu neizbježno ima i onoga što bi naše političko-trgovačke elite najrađe zaboravile. Ima, eto, nekakvog rata, ima mrtvih, ranjenih, protjeranih, ima Vukovara, Srebrenice, Sarajeva, Dubrovnika, Mostara, Ahmića... A ima i onih koji su dirigirali paradom dok im je trebalo da traje taj danse macabre, da bi se preko noći pretvorili u Gandije. Samo im je još koza falila.”

Lucić napominje da će, za razliku od Jure Stublića koji “E, moj druže beogradski” izvodi svugde osim u Beogradu, on u Paviljonu “Veljković” čitati i pesme “adresirane na dedinjske gospodare rata”. I dodaje: “Kao što i u Zagrebu čitam pjesme o mučenjima zarobljenika u Lori. To možda nije u skladu s dežurnim trendovima zaborava ili selektivnog sjećanja, ali ja nemam ništa protiv toga da mi ta politička nekorektnost ne bude oproštena. Milost ne tražim niti bih im je dao.”