Arhiva

Optuženi - osuđeni

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U tekstu g. Ćirilova uočavam anomaliju koja ne liči na ovog obrazovanog-eruditivnog čoveka, ali u potpunosti liči na ustaljena shvatanja u našem narodu: optuženi (ili “optuženi”) je istovremeno i osuđeni. Citiram deo teksta: ...”hirurg je 18. maja ove godine prilikom operacije u abdomenu pacijentkinje D.S. zaboravio gazu (dim: 100x50cm)...” Gazu je, posle mesec dana pronašao u abdomenu privatni hirurg i prijavio svog kolegu. Prokazani hirurg je bio priveden na saslušanje. Po ustaljenim shvatanjima, sasvim dovoljno da “optuženi” hirurg bude imenovan kao osuđeni. Zašto je to tako?

U našem narodu se teško izgovaraju reči izvinjenja. Ministar zdravlja je to učinio. Neka nam to postane navika, izvinjenje bez uslovljavanja. Međutim, ministar je učinio veliku grešku. Rekao je: ...”mi ćemo preduzeti sve mere... da svaku grešku ispitamo...”

Uz reč greška, nema prideva. Ovom izjavom, ministar nam je stavio do znanja da je greška (u postupku porođaja) učinjena. Time je svoje kolege - lekare već osudio.

Nisam lekar, ne želim da se svrstavam u narod koji aplaudira, te tvrdim: ovakvu izjavu, ministar je dao u cilju sopstvene političke promocije, zaboravljajući negativne posledice po svoje kolege!

Branislav V. Nedeljković, Aranđelovac