Arhiva

Rat za navijače

Gorislav Papić | 20. septembar 2023 | 01:00
Rat za navijače

Iz mora kritika koje su posle utakmice sa “Zenitom” osvanule u tradicionalno uzdržanoj i, bar prema DŽajiću ne mnogo kritičnoj beogradskoj štampi, najviše je odjeknula kritika trenera ukrajinskog “Metalurga” Slavoljuba Muslina. On tako u “Novostima” izjavljuje da čelnici “Crvene zvezde” godinama obmanjuju navijače. “Ne mogu godinama da se prodaju najbolji igrači, da se ništa ne ulaže u ekipu a da se ponavlja ‘nemamo para, nemamo para’. Šta to znači? Da se od svakog transfera pedeset odsto ulagalo u klub, pojačanja, terene, infrastrukturu, ‘Crvena zvezda’ bi danas bila kao ‘Dinamo’ iz Kijeva. Ne bi možda osvojila Ligu šampiona, ali bi svake godine bila njen član” - tvrdi Muslin.

A upravo Muslin, koji je na kraju prošle godine napustio funkciju tim-menadžera u “Crvenoj zvezdi” (“To je bila funkcija samo na papiru”), prema podacima NIN-a, rukovodi akcijom smenjivanja DŽajića! Prema našim saznanjima, Muslin je na svoju stranu uspeo da pridobije nekoliko ljudi iz Uprave kluba, uspeo je da od Dragana DŽajića preuzme kontrolu nad navijačima preko kojih i namerava da smeni doskorašnjeg saradnika.

Kolika je snaga Slavoljuba Muslina na “Marakani”, znaće se onog trenutka kada se obelodani ime novog trenera. Ratko Dostanić, koji je napustio posao u Bugarskoj i sedi i čeka u Beogradu, Muslinov je čovek i njegov dolazak bio bi prvi DŽajićev poraz. Uostalom, Dostanića je Muslin i doveo u “Zvezdu” i tokom njegovog prvog boravka u klubu bio mu je najbliži saradnik. DŽajić je svestan da ako hoće da spreči dolazak Dostanića, mora Upravi i navijačima ponuditi neko veliko trenersko ime. Srećko Katanec je već odbio a spominju se i bivši trener “Kijeva” i “Porta” Luiđi del Neri, kao i dvojica bivših selektora Češke Jozef Hovanec i Dušan Uhrin. Za dovođenje nekoga od ovih stručnjaka u Beograd i srpsku ligu potreban je ogroman novac, veći nego što bi oni tražili nekome iz razvijenih fudbalskih zemalja. Ako taj novac postoji, onda se postavlja pitanje zašto letos nije izbrojan pa da se sad piše o rezultatima “Crvene zvezde” u Ligi šampiona? Ili možda DŽajić iz nekog razloga potezanjem ovih imena kupuje vreme?

Da DŽajić polako gubi živce, pokazao je u odgovoru na intervju Muslina u kojem je za trenera “Metalurga” rekao da je đubre, smrad od čoveka i trenera, prevarant, neradnik i neprijatelj sporta. DŽajić je rečima da ne ulazi u to ko su Muslinovi mentori i sufleri bliski Upravi kluba, kao i rečima da perfidnim pokušajima Muslin pokušava da organizuje mase, posredno priznao da polako gubi kontrolu u Upravi i među navijačima.

Kako nam je potvrdio Dušan Savić, sportski direktor “Crvene zvezde”, ovo nije prvi put da Muslin pokušava da sruši Dragana DŽajića. “To je pokušao i prošle godine kada se samoprozvao tim-menadžerom ali nije uspeo i samo je čekao neki neuspeh da krene ponovo. Ali, uveren sam da neće uspeti.” Savić kaže i da je 2003. Slavoljub Muslin iskoristio navijače za svoj povratak u klub. “Upozoravao sam ko je i kakav je Slavoljub Muslin ali je on iskoristio uticaj navijača i vratio se u klub.”

Navijači, sada praktično autonomni subjekt u klubu, postali su jedan od ključnih činilaca u klupskom odlučivanju. Oni se, naime, koriste i kao dekor i kao sredstvo pritiska ali i kao glasačka mašina jer, recimo, u “Crvenoj zvezdi” predstavnici “delija” imaju značajan broj glasova na Skupštini kluba. Vladica Simonović Simona, bivši vođa “delija” i osnivač Familije srpskih navijača, kaže da su plaćeni navijači poslednja odbrana Dragana DŽajića i da ako je njih izgubio, uskoro treba očekivati njegov konačni odlazak. “Umesto da se povukao na vreme, da je otišao kao legenda, doživeće da bude oteran i da se povlači po sudovima.” Inače, Simonović je tužio “Zvezdu” zbog piraterije njegovog albuma sa navijačkim pesmama i kao naknadu zahteva 150 hiljada evra.

Božidar Spasić, bivši radnik srpske Državne bezbednosti, kaže da je imao iskustava da, recimo, mora da zaustavi poletanje aviona da bi navijači imali čime da se vrate kući. “Navijačke grupe su prerasle u jedan kriminalno-sportski sindikat u koji su umešani i sportski radnici i javna i tajna policija i razni kriminalci. I to niko ne dira i o tome niko ne govori.”

“Navijači su instrument, igračka u rukama raznih lobija. Ali, moćna igračka”, kaže Marko Nicović, policijski analitičar. Po njegovom mišljenju, očigledno je da se sada među “Zvezdinim” navijačima prelamaju DŽajićev i Muslinov lobi i da je vrlo bitno ko će u toj utakmici pobediti. “‘Crvena zvezda’ sa svim onim što predstavlja, vredi 500 miliona evra i upravljati klubom pred predstojeću privatizaciju interes je mnogih.” Baš privatizacija kluba koja se približila, što je potvrdio i sam DŽajić, po Nicovićevom mišljenju je osnovni razlog trvenja u klubu.