Arhiva

Kraj monopola

Nebojša Malić | 20. septembar 2023 | 01:00

Na posebno upriličenom prijemu u ponedeljak, 13. septembra, američki kongresmen Dan Barton (republikanac, Indijana) objavio je da je nakon dugogodišnjih napora u američkom Kongresu konačno uspostavljen Srpski klub poslanika (Congressional Serbian Caucus).

Suprotno nekim tumačenjima, ovo nije “lobi”, niti je sastavljen od Srba. Reč je o grupi poslanika iz Predstavničkog doma i Senata zainteresovanih za srpska pitanja, od kojih mnogi imaju veći broj Amerikanca srpskog porekla u svojim izbornim jedinicama. Trenutno uz Srpski klub radi još dvadeset jedan klub za etnička i regionalna pitanja, i više od sto posvećenih temama - od autizma do klimatskih promena. Osim u nekoliko specifičnih slučajeva, klubovi nisu stranački ekskluzivni; Srpski klub predvode republikanac Barton i demokrata Ram Emanuel (Ilinoj).

U pismu koje su svojim kolegama uputili povodom osnivanja kluba, Barton i Emanuel navode da se radi o “neformalnoj, dvostranačkoj grupi poslanika posvećenoj održavanju i jačanju istorijskog savezništava između SAD i Srbije tako što će upoznati članove Kongresa sa pitanjima koja trenutno utiču na političku, ekonomsku i bezbednosnu klimu u Srbiji i na Balkanu”.

Klub je uspostavljen kroz zajedničke napore diplomata Srbije i Crne Gore i Kongresa srpskog ujedinjenja (KSU), međunarodne srpske organizacije sa sedištem u Kaliforniji. Andrija Verajić, direktor kancelarije KSU u Vašingtonu, kaže za NIN: “Jedan od najvećih problema za politički angažman Srba u SAD je nedostatak adekvatnih informacija o Srbiji, srpskoj istoriji i trenutnoj situaciji. Kada bi poslanici pokušali da saznaju nešto o situaciji, dobili bi informacije od često pristrasnih instituta i raznih nevladinih organizacija posvećenih balkanskim pitanjima, koje bi ih neretko i namerno obmanjivale. Kad se tome doda i loša slika (o Srbima) u medijima, nije ni čudo da mnogi poslanici nisu razumeli stvarne probleme.”

U vreme kada Balkan više nije u fokusu američke spoljne politike, ovaj hronični nedostatak informacija prouzrokuje dodatne poteškoće. “Trenutni rat protiv terorizma i situacija u Iraku odvlače pažnju od Srbije”, veli Verajić. “Zato američki poslanici nisu reagovali na martovsko divljanje Albanaca na Kosovu. Kada sam u ime KSU obavestio poslanike o tim događajima, mnogi su bili zatečeni; neki uopšte nisu znali da se bilo šta desilo!”

Verajić se nada da će novouspostavljeni poslanički klub omogućiti da Kongres bude bolje obavešten o dešavanjima u Srbiji, a posebno na Kosovu i Metohiji. Već postoji inicijativa među kongresmenima koji su najavili pristupanje klubu da se organizuje poseta Kosovu kako bi se došlo do činjenica koje nedostaju službenim izveštajima Stejt departmenta.

Postojanje Srpskog poslaničkog kluba u Kongresu će pružiti priliku diplomatiji Srbije i Crne Gore da predupredi štetne političke inicijative, kao što je, na primer, predložena rezolucija broj 11 kongresmena Lantoša o podršci nezavisnosti albanskog Kosova. Isto tako, Amerikanci srpskog porekla će ovim putem dobiti šansu da više i bolje utiču na politiku svoje zemlje prema svojoj postojbini.

Ne treba smetnuti s uma ni da će zajedničke inicijative kluba značiti mnogo više nego pojedinačni istupi bilo koga od njegovih članova. Kada je pre nekoliko meseci kongresmen Lantoš poslao drsko pismo premijeru Koštunici o situaciji u Vojvodini, bilo je od velikog značaja na Kapitol Hilu što nije uspeo da za njega dobije podršku Mađarsko-američkog kluba.

Dobro upućeni poznavaoci vašingtonske spoljnopolitičke scene već su primetili komešanje u krugovima koji su dosad krojili politiku SAD na Balkanu. Nerealno je očekivati da će se antisrpski otklon političkog i medijskog establišmenta u SAD, izgrađivan proteklih 15 godina, promeniti preko noći; ali od sada zagovornici tvrde linije prema Srbima neće više imati monopol na politički prostor u Kongresu.