Arhiva

Zemunska igranka

Ana Vučković | 20. septembar 2023 | 01:00

Zgrada “Aeroinžinjeringa” u kojoj se nalazi kancelarija Bogoljuba Karića jedva da je nekoliko autobuskih stanica udaljena od Skupštine opštine u kojoj će - zahvaljujući članovima njegovog Pokreta “Snaga Srbije” - radikali ponovo formirati lokalnu vlast u Zemunu. Bez najavljenog rušenja ulaznih vrata.

Na izborima u jednom od omiljenih krajeva Beograda, dakle, najviše mandata osvojio je SRS. Demokratska stranka osvojila je 19, DSS sedam, PSS tri, SPS dva mandata. A za formiranje skupštinske većine potrebno je imati 29 glasova, koliko će radikali i dobiti, ako već znamo da će ih podržati dvojica socijalista i bar jedan od trojice iz PSS-a. Međutim, sada je jasno da će ih iz PSS-a podržati upravo sva trojica, Stevo Tatalović, Stojan Delić i Branislav Prostran. Uprkos zgražavanju osnivača Pokreta, samog Karića, koji se, na višem političkom nivou, dogovorio s tzv. demokratskim blokom (DS + DSS) da zajednički podrže, konkretno u Zemunu, kandidata DS-a za predsednika opštine. Tatalović nam je objasnio da je odluka među njima trojicom doneta jednoglasno budući da oni nisu “samostalci”, već deluju kao zemunski tim.

Protiv odmetanja sopstvenih odbornika u povoju, Karić se usprotivio prvo prigovorom PSS-a Opštinskoj izbornoj komisiji kojim je traženo da se na osnovu Zakona o lokalnim izborima zamene dva kandidata s njihove liste. Ali, članovi Komisije iz DSS-a i radikala glasali su protiv. Onda su se žalili Četvrtom opštinskom sudu, u zakonskom roku, da bi im, u skladu s odlukom Ustavnog suda Srbije o raspolaganju odbornika i poslanika sopstvenim mandatima, žalba bila odbijena.

U međuvremenu su prošli svi rokovi za održavanje konstitutivne sednice. Konačno je zakazana za četvrtak, 4. novembar.

Portparol Pokreta “Snaga Srbije” Dejan Mileković objasnio nam je da, pravno posmatrano, nisu mogli da traže zamenu sve trojice novih odbornika PSS-om, čija imena nije baš dobro zapamtio. Kao i da je za ceo slučaj saznao čitajući novine.

I dok Mileković priča o tome da je ponašanje članova pokreta, stranke, partije, kakogod, i odraz ljudskog vaspitanja i kulture, Tatalović kaže da su njih trojica obavili razgovore s apsolutno svim strankama s mandatima u SO Zemun i da su potom zaključili kako jedino radikali obećavaju. “Cela naša kampanja svodila se na to da treba iskoreniti korupciju. Da treba probuditi Zemun. Da mu treba vratiti imidž. To se sigurno ne može uraditi sa strankama koje su ga do sada vodile.” Kaže ovo Tatalović, a, kaže, nekadašnja pripadnost Branislava Prostrana (1976) članstvu SRS-a uopšte nije uticalo na njihovu zajedničku odluku.

Nego, šta se dogodilo s pretnjama koje su, kako izjavljuju trojica PSS-ovaca, varirale od pokaznog cepanja guma (namerno izvedenog, štiklirao vulkanizer) do ozbiljnih pretnji ubistvom? Ništa. Niko se više ne krije, ni na koga se više ne upire prstom. Tatalović: “Hajde da zanemarimo, da zaboravimo te pretnje. Ubeđen sam da ćemo naći zajednički jezik.”

Gordana Pop-Lazić potvrdila nam je da su odbornici PSS-a došli kod nje na razgovor, bez ikakvog poziva ili ubeđivanja, znajući, kaže, da su radikali sve vreme garantovali nastavak borbe protiv kriminala i korupcije. Drugo, “lokalna sredina je u pitanju, ljudi se znaju, znaju ko će učiniti bolje.” Inače je sigurna da će dobiti, ceni, 35 glasova. Računa i na DSS (podsećamo, biranje je tajno). Ali, ni ona nije sasvim sigurna u završni ishod. “Nisam baba Vanga da gledam u budućnost.” Čini se da nije sigurna ni u rečenicu da sa svim političkim snagama u Srbiji SRS ima koalicione sporazume, osim s Bogoljubom Karićem, “najvećom štetočinom na našoj političkoj sceni”. Imaju ga, eto, u Valjevu.