Arhiva

Nula od Galenike

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Mada je Bogoljub Karić prošle nedelje sa sigurnošću tvrdio da smo u petogodišnjem sporu sa ICN-om izgubili 500 miliona dolara, a tri dana kasnije neimenovani izvor “Kurira” poručio da je “Galenika” dobila spor - još uvek se ništa ne zna.

Advokat Rajko Ignjačević, čija je advokatska kancelarija Ignjačević-Todorović-Šebek 2002. godine preuzela slučaj “Galenika”, kaže za NIN da u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da tvrdi šta piše u odluci Međunarodnog arbitražnog veća koju je Arbitražni sud u Parizu potvrdio 29. oktobra.

- Do 15. novembra, a najkasnije u trećoj nedelji, znaćemo šta piše u odluci. Spekulacija je bilo i ranije, obično su “pouzdane vesti” stizale iz ICN-a.

Ako se ipak spor između Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije i američkog “Valeanta”(bivši ICN) završi u američku korist, koliko će nas to koštati?

- Naš zahtev je bio da se utvrdi da li je ICN u “Galenici” vlasnik 3,1 odsto, jer je samo toliko para ostalo na računu. Ne samo da nisu uneli 220 miliona dolara (čuvena četiri jedinjenja za pravljenje lekova, prim. Z.L.) nego su neovlašćeno sa “Galenikinog” računa skinuli oko 88 miliona dolara. Na računu je ostalo oko tri miliona dolara, po našem saznanju. Oni su raskinuli ugovor 1998, tražili su naknadu štete i povratak kapitala od 75 odsto. To je zahtev na oko 340 miliona dolara. S kamatom od 17 odsto godišnje od 1991. godine, koju su tražili, to je negde 700, 800 miliona dolara.

Iako je reč o ogromnom novcu koji ova država može da izgubi, vi ste optimista?

- Moram da budem. Nama je cilj da američku firmu dovedemo do nule u “Galenici”, a zatim da plate jednu određenu sumu. Tih 800 miliona dolara država bi izgubila pod uslovom da oni dobiju 75 odsto udela u “Galenici”.