Arhiva

Cela Hrvatska juri “srpskog bjegunca”

Zorica Stanivuković | 20. septembar 2023 | 01:00

Dvadesetpetogodišnji Milan Ristić iz Beograda i dalje je najtraženiji “srpski bjegunac u Hrvatskoj”. NJegov “fotorobot” i nalazi “psihoprofajlera” hrvatske policije tvrde da se radi o izuzetno agresivnoj ličnosti promenjivih raspoloženja, lucidnog razmišljanja i upravo briljantnog zločinačkog uma. Ovo “čudo od kriminalca” jednostavnim skokom kroz prozor toaleta županijskog suda u Zagrebu nestalo je u vidu magle rušeći sve pred sobom.

Ristić je visok oko 190 santimetara, atletski je građen, savršeno barata svim vrstama oružja i poznaje većinu borilačkih veština. U istražni centar zagrebačkog županijskog suda dospeo je pre desetak dana u pratnji tri policajca. Uhapšen je u jednom stanu u Novom Zagrebu i to na osnovu poternice koju je za njim raspisao ogranak “Interpola” u Srbiji i Crnoj Gori.

Ristića je policija u susednoj državi tražila zbog ilegalnog posedovanja oružja i falsifikovanih dokumenata, a beogradski policajci već su uradili njegov kriminalni dosije u operaciji “Sablja” posle ubistva premijera Republike Srbije dr Zorana Đinđića. Milan Ristić u Hrvatsku je prebegao zbog osnovane sumnje da je jedan od ljudi iz kriminalnog podzemlja koji su pripremili atentat na premijera. Pošto je već uspeo da pobegne i iz beogradskog zatvora, kolege iz Srbije preporučile su kolegama iz Hrvatske da budu oprezni.

Ispočetka je sve izgledalo jednostavno. Ristić je zbog međunarodne poternice relativno lako pronađen, uhapšen i priveden. Tri zagrebačka policajca su ga isto veče u istražnom centru županijskog suda predala kolegama iz “pravosudne policije”. Pri tom su mu s ruku skinuli lisice, jer su ih zadužili prilikom hapšenja, pa su posle obavljenog posla morali i da ih vrate... Milan Ristić mirno je sedeo i ćutao, a onda je pitao da li može da ode do toaleta. Tamo je ušao bez policijske pratnje županijskog suda u Zagrebu, što se pokazalo jednako bizarnim previdom kao i skidanje lisica i njihovo uredno vraćanje u policijsku fioku iz koje su zadužene. Kad je naoružani pravosudni policajac Dragoljub Nikolić iz Zagreba koji je ostao sam sa uhapšenikom video da iz toaleta teče voda, ušao je unutra da proveri šta se događa. Naknadno je utvrđeno da je Ristić izazvao poplavu pretrpavajući papirom NJC-šolju, a čim je Nikolić otvorio vrata udaren je sopstvenim pištoljem dok je Ristić u maniru okorelog mafijaša u letu napustio zgradu suda u središtu grada.

Doskok s visine od tri metra bio je jednako spektakularan, pošto je beogradski kriminalac odmah po “sletanju” udarcem u glavu onesposobio policajca koji je obezbeđivao sudsku zgradu. Kad je u svoj arsenal dodao i njegov pištolj, uperenim cevima prisilio je biciklistu prolaznika da ostavi bicikl i na njemu iz Berislavićeve ulice u Zagrebu odjurio u noć...

Milan Ristić u Beogradu je zbog navedenih optužbi o ilegalnom oružju i krivotvorenim dokumentima osuđen na devet meseci zatvora. Posle opisanih događaja, teško je očekivati da će ih provesti u nekom od hrvatskih zatvora. Policajac iz zgrade zagrebačkog suda Dragoljub Nikolić trenutno je interno optužen zbog nesavesnog obavljanja radnih zadataka, ali kako ga tek meseci dele od penzije neće biti suspendovan zbog krive procene o fizičkim sposobnostima i namerama odbeglog uhapšenika. Konsekvence neće povući ni drugi policajac koga je Ristić razoružao praktično u skoku. Razlog za njegovo nekažnjavanje je činjenica da je “napadnut iznenada”.

Milana Ristića nema, a s vremena na vreme objave se šture vesti o propalim dojavama da je viđen u kućama gde ga zapravo nije bilo ili u razgovoru s ljudima koji ga nikada nisu videli.