Arhiva

Diplomatsko blato na Zrinjevcu

Zorica Stanivuković | 20. septembar 2023 | 01:00

Govorim tri jezika i imam više para nego što si ti ikad vidio. Je l’ ima koja cura koja se pali na mlade diplomate poput mene? Zabavljamo se, pričamo viceve, dogodovštine, državne tajne, ismijavamo Amere i konobarice...” Ovo je najnoviji opis poslova i radnih zadataka visokih diplomatskih predstavnika Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Da tamo nije uvek tako zanimljivo svedoči i podatak da se diplomate osećaju usamljeno pa se, recimo, javno pitaju “Koji k... ja ovdje radim?” i šalju sledeći poziv:”Pozdrav svima! Tko god se hoće malo zajebavat po Vašingtonu samo treba platiti kartu, ostali troškovi idu na mene. Vrijeme je još toplo, a za Novu dolazi par jebenih di-džejeva DC.”

Bizarne rečenice nisu izmišljene, a upravo obilaze sve internetske stranice i sve medije u Hrvatskoj i van nje. U nekoj vrsti šifriranog dnevnika napisao ih je 25-godišnji Vibor Kalođera, treći sekretar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Vašingtonu. Mladić je poznatiji kao sin čuvene televizijske novinarke bivše Jugoslavije Silvije Luks koja se zajedno sa sinom našla u centru nezamislivog javnog, žurnalističkog, diplomatskog i političkog skandala u Hrvatskoj. Šef hrvatske diplomatije Miomir Žužul tek je izašao iz bolnice sa zalečenim čirom na želucu i sa suprugom Tatjanom zataškava sopstvenu korupcionašku aferu, a Silvija Luks prijavljena je etičkoj komisiji i čeka otkaz na Hrvatskoj televiziji koja se zbog njenih izveštaja s američkih izbora javno izvinila gledaocima.

Diplomirani ekonomista Vibor Kalođera, njegove erotske maštarije, problemi s kravatom koja ga steže i boksericama koje ga žuljaju, udarna su tema svih relevantnih političkih krugova u Hrvatskoj. Pa ipak, nema naznaka da su hrvatski ambasador u SAD Neven Jurica i njegov šef u Zagrebu Miomir Žužul povukli neke određenije konsekvence. Jurica je ispitao šta je sve njegov kolega Vibor Kalođera napisao u svoj internetski dnevnik, pa je mladi diplomata suspendovan. Premijer Ivo Sanader izjavio je da neće tražiti ostavku ministra spoljni poslova, jer uloga Miomira Žužula u korupcionaškoj aferi, obazrivo nazvanoj “sukob interesa”, ionako nije dokazana.

Silvija Luks izjavila je da su Mirko Galić i vrh državne televizije u Hrvatskoj odavno organizovali hajku, pa je ovo samo završni deo zavere protiv nje i njenog sina. Domaća javnost zato je tek posrednim putem saznala ono što nije razabrala iz izveštaja HTV-ove novinarke, koja je bila dopisnik iz Vašingtona za 4 000 dolara mesečno - ko je zapravo novi američki predsednik. Poznata novinarka Hrvatske televizije je, pozivajući se na svoje “privatne izvore” u trenutku kad su glasačka mesta širom SAD još bila otvorena, objavila da je Buš izgubio na Floridi i u Ohaju.

Po povratku iz Amerike, u posebnoj emisiji Hrvatske televizije objašnjavala je zašto izbegava da se služi Internetom i napala sve kolege koje čine suprotno. Umesto američke političke scene tumačila je stanje na hrvatskoj stranačkoj pozornici, upustila se u čavrljanje sa “nacionalno proverenim” režiserom Jakovom Sedlarom o ulozi njegovih filmova u propagiranju Hrvatske u svetu i oštro kritikovala sve koji su pokušavali da ospore njen profesionalizam.

A onda je na scenu stupio dnevnik mladog diplomate Vibora Kalođere, gde uz ostalo piše:”Došla stara u Vašington, našla neki privremeni posao, prati me kud kod poš‘o, ali šta ćeš, mater je mater.” Vibor Kalođera, među hakerima svih meridijana zbog svog dnevnika poznat kao “Vibbdž”, trenutno ne obavlja svoje dužnosti trećeg sekretara ambasade Hrvatske u SAD, ali i dalje prima platu. U Ministarstvu spoljnih poslova u Zagrebu tvrde da je to zato što još nisu ustanovili da li su njegovi internetski zapisi naneli štetu hrvatskoj diplomatiji. Pitanje je tragikomično, pogotovo ako se citiraju rečenice koje već napamet zna svaki korisnik Interneta od Zagreba do Vašingtona. Mladi Kalođera o svom poslu, recimo, piše “predstavnik države, mo’š si mislit koja čast!” ili “šteta što sam na poslu, tako sam napaljen...” i slično. Zainteresovanim čitaocima svog dnevnika ujedno poručuje da ga u hrvatsku ambasadu u SAD nije primio šef domaće diplomatije Miomir Žužul, nego premijer Ivo Sanader u čijem je izbornom štabu radio da bi zaslužio “ovu čast, mo’š si mislit”.

Zgranuta domaća javnost i politička opozicija vladajuće Hrvatske demokratske zajednice smesta su zahtevali ostavku ministra spoljnih poslova Miomira Žužula, koji je inače umešan u svaku drugu korupcionašku aferu u zemlji. Jedna od njih koju, političke kozmetike radi, za potrebe domaće javnosti istražuje javno tužilaštvo u Hrvatskoj, jeste priča o fabrici “Imostroj” iz Imotskog, rodnog mesta Miomira Žužula. Firma u vlasništvu Sanaderovog ministra je u stečaju, a polovina njene vrednosti prodata je firmi “Karin” koju poseduje Žužulov bliski rođak. Naravno, prodata je debelo ispod cene, a ministar danas tvrdi da mu je na umu bila samo dobrobit otpuštenih radnika i njihovih porodica...

U igri je i fabrika čarapa “MTS” u vlasništvu Žužulove supruge Tatjane, čiju je polovicu takođe kupila firma “Karin” i to opet ispod cene. Sve u svemu, na ovim transakcijama Žužulovi su zaradili 143 000 kuna, a tu je još 381 000 kuna koje je Miomir Žužul zaradio “radeći” u nadzornom odboru farmaceutske firme “Pliva” iz Zagreba. U međuvremenu se saznalo i da se u vreme svog ambasadorskog staža u SAD dokopao 35 hiljada dolara kojima je platio antikni nameštaj. Ne samo da on nije bio namenjen opremanju prostorija hrvatske ambasade u Vašingtonu, nego je kupljen novcem sakupljenim za odbranu generala Hrvatskog vijeća odbrane Tihomira Blaškića pred haškim tribunalom.

Premijer Ivo Sanader tvrdi da takvi nalazi još nisu dokaz da je Miomir Žužul zloupotrebio položaj. Umesto toga, izbegava novinare i ponavlja da su i u vladi Ivice Račana neki ministri imali sopstvene firme. Najbolji komentar ovakve “odbrane” dao je predsednik države Stjepan Mesić. Kaže da mu to liči na situaciju u kojoj provalnik u kiosk koga je u nedelu zatekla policija objašnjava da su u isti kiosk pre dve godine provalili još neki ljudi, ali nisu uhapšeni, pa je i on zato nevin.