Arhiva

Nepismeni smenjuju pismene

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Iza nas su ostali još jedni lokalni izbori kojima je većina opština neposredno, voljom građana dobila nova rukovodstva i predsednike opština.

Tako je u opštini Čajetina za predsednika izabran Milan Stamatović, kandidat DSS-a, mašinbravar po zanimanju, a u Skupštini opštine većinu čini koalicija DSS - SPS - SPO - G 17 plus. Naravno, da bi se obezbedila većina za nesmetano vršenje vlasti pribeglo se oprobanom receptu u politici, trgovanju po svaku cenu samo da bi se zadovoljili apetiti koalicionih partnera. Tako, gorepomenuti mašinbravar na mesto direktora gradske biblioteke postavlja Dragoljuba Novakovića, predsednika opštinskog odbora SPS-a, bivšeg predsednika opštine iz perioda najveće korumpiranosti i divlje gradnje na Zlatiboru, čoveka koji je pre toga obavljao potpuno nezapaženo funkciju direktora biblioteke. Na prvi pogled ne bi bilo ništa čudno, SPS se u više gradova u Srbiji vratio na vlast, da gorepomenuti mašinbravar sa mesta direktora ne smenjuje gospođu Miru Stakić, magistra književnosti i sve poznatije ime u svetu proze i poezije. Gđa Stakić je za vreme rukovođenja bibliotekom svojom sposobnošću i entuzijazmom svima nama priuštila takve sadržaje kojima bi se ponosili i mnogo veći centri, druženja sa imenima kao što su Dobrica Ćosić, Matija Bećković, Dragoslav Mihajlović, Ružica Sokić, Eva Ras, Rada Đuričin, Pero Zubac, Duško Trifunović, Žarko Trebješanin, Jovan Marić, trio Simonuti i još puno poznatih imena iz sveta književnosti, glume, nauke. Moram da spomenem i sjajne večeri mladih talenata kada su nam se predstavljali mladi pesnici, glumci, muzičari, pa pričaonice za decu gde su glumci dečici čitali bajke i polako ih uvodili u svet glume, te kurseve engleskog za odrasle.

Nezaboravna je proslava stogodišnjice biblioteke u Čajetini, čiji je počasni predsednik organizacionog odbora bio akademik Matija Bećković, kada smo mesec dana svakodnevno uživali u pozorišnim predstavama, koncertima ozbiljne i duhovne muzike, književnim večerima, dokumentarnom filmu posvećenom stogodišnjici bibliotekarstva u Čajetini, u kome je posebna pažnja posvećena pioniru bibliotekarstva LJubiši Đeniću Puju po kome ova ustanova nosi ime. Jasno da uz politiku ide trgovina, ali, zar je moguće da je zadovoljavanje sujete jednog čoveka razlog da se smeni ubedljivo najsposobniji direktor u prethodnom sazivu, čiji je dosadašnji rad nama i našoj deci doneo toliko radosti i lepih trenutaka.

Ili je u pitanju još jedna osveta ponavljača?

Petar Kaličanin,

Čajetina