Arhiva

Montenegro zove

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00
Montenegro zove

Na tribinama stadiona, zaštićenim od letnje žege, sede dva znamenita Crnogorca i posmatraju nekakvo atletsko prvenstvo. U debeloj hladovini razgovor se burno vodi, pošalice jedna drugu stižu, za pričom se junačke priče nižu. U jednom trenutku ugledaše maratonce kako se približavaju cilju trke, a jedan sabrat upita drugog: “Ko'i je ovi što trka iza ovijeh drugih?” E' to ti je naš”, brzo ču odgovor. “A'l je junačina, viđe kako ih ganja”, ozbiljno će sabrat prvi.

Vic je već davno poznat, ali je uvek aktuelan! Atletski savez Crne Gore prošle je nedelje, zvaničnim pismom, obavestio Atletski savez Srbije za inicijativu da istupi iz Atletske zajednice Srbije i Crne Gore i samostalno pristupi Međunarodnoj asocijaciji atletskih federacija (IAAF). U pismu, koje je potpisao Božidar Jaredić, potpredsednik ASCG, predlaže se da republički atletski savezi “kroz zajedničku radnu grupu ili samostalno izvrše analizu postojećih odnosa i pronađu rešenje sa Međunarodnom atletskom asocijacijom, a koja će za oba saveza mogli da obezbede povoljniji status i sa nizom drugih pogodnosti od onih koje sada imaju...”

Na “pismo o namerama” ASCG, Milan Spasojević, predsednik Atletskog saveza Srbije brzo je reaovao: “Atletski savez Srbije nema nikakvih problema sa statusom u Atletskoj zajednici SCG i preko nje u međunarodnim atletskim forumima. Ako Atletski savez Crne Gore ima računa, razloga i motiva da napusti savez onda neka to i učini. Mi nećemo smetati niti ćemo ih sprečavati. Ali, nećemo ni učestvovati ni u kakvim radnim grupama. Atletski savez Srbije ima bar deset mnogo važnijih problema i poslova od tog”, zaključio je Spasojević.

Ono što je značajno jeste da statut IAAF dopušta mogućnost samostalnog članstva atletskih saveza nezavisnih država, regiona ili teritorija koje imaju atribute državnosti, uključujući i samostalno upravljanje sportom. Dakle, nesporno je da ASCG može samostalno pristupiti u IAAF. Samostalnost članstva u međunarodnim atletskim organizacijama, donosi niz pogodnosti, pre svega novčana sredstva. U IAAF, siromašne države i regioni pomažu se sa 15 000 dolara, a Evropska atletska asocijacija ih dotira sa 7 500 švajcarskih franaka. Ovaj novac je namenjen za finansiranje takmičenje i nabavku sportske opreme malih i nerazvijenih članica. Takođe, IAAF snosi troškove učešća jednog takmičara na velikim šampionatima. Uslov je da ovaj protivnik ne “ganja” po atletskoj stazi!

“Što je babi milo to joj se i snilo”, kaže poslovica stara. Dejan Savićević, u fudbalskom žargonu nazvan još i “genije”, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, uz podršku svoje baze odlučio je da više ne sarađuje sa Miloradom Kosanovićem, selektorom mlade reprezentacije Saveza Srbije i Crne Gore. Razlog za takav stav, koji praktično najavljuje razdvajanje crnogorskog od srpskog fudbalskog saveza, jeste što Kosanović u sastav mlade reprezentacije nije pozivao igrače iz crnogorskih klubova. Na jednoj strani, Kosanović tvrdi da selektira igrače “samo po rezonu kvaliteta, a ne klupskoj pripadnosti i nacionalnosti”.

Zaboravni “genije” je isti problem imao i na šampionatu sveta 1990. u Italiji kada je kao igrač zamerio selektoru Ivici Osimu što u nacionalni tim protežira svoje Bosance’Baždarevića, Sušića, Hadžibegića i Jozića. Ivica Osim je očinski posavetovao Savićevića da “poštuje njegov talenat, ali i da Savićević na terene u istom momentu može sve i ništa!”

Dejan Savićević je, ipak, javno negirao da njegov postupak sa Kosanovićem ima političku pozadinu. Međutim, u intervjuu za “Politiku”, Miodrag Vuković, politički savetnik predsednika vlade Crne Gore Mila Đukanovića i sportski vrlo angažovan član vladajuće Demokratske partije socijalista Crne Gore, kaže:

“Mislim da su odnosi u sportu između Crne Gore i Srbije najbolji pokazatelj besmisla postojanja državne zajednice. Ovo što čini Dejan Savićević samo je odbrambeni refleks. Crna Gora i Srbija moraju i u sportu samostalno da se predstavljaju svetu. A što se tiče državne zajednice, ta stvar je završena. Samo bi neko trebalo da nam javi da to ne funkcioniše...”

Dan posle vikenda u Olimpijski komitet Srbija i Crna Gora stiglo je još jedno pismo koje je, ovoga puta, upućeno sa Skupštine Crnogorskog olimpijskog komiteta. Skupština SOK-a zahteva da se, uz zajedničko angažovanje (ponovo!) radne grupe SOK-a i predstavnika olimpijskih sportova Srbije, uz učešće OKSCG pripremi novi statut koji bi, kako je naglašeno, počivao na ravnopravnim osnovama i odnosima. Taj posao, po ovom zahtevu, trebalo bi da se obavi za trideset dana, a najkasnije do 1. aprila. Znači, da se odloži izbor novog predsednika OKSCG zakazan za 22. februar. Za predsednika OKSCG kandidovani su Dragan Kićanović, Milan Janković (Filip Cepter), Slobodan Kačar i Draško Petrović. Iz Crne Gore nisu imali svog kandidata, rečeno je...

Ako se zahtev donet na Skupštini SOK-a i u skladu sa Zakonom o sportu Crne Gore na primeni, steći će se svi uslovi da niko od crnogorskih delegata više ne učestvuje u radu OKSCG u sadašnjim uslovima. Što bi beogradski roker Momčilo Bajagić u refrenu otpevao: “Montenegro zove”...