Arhiva

Ko je opalio Zeku?

Branislav Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00

Dragan Azdejković, predsednik opštine, prošle nedelje napadnut je s leđa tupim predmetom i tom prilikom zadobio teške povrede glave. Napad na Azdejkovića, inače člana Glavnog odbora i predsednika Opštinskog odbora DSS-a, usledio je nakon njegovog gostovanja na lokalnoj televiziji Kruševac gde je govorio o 100 dana vlasti a na samo 300 metara od zgrade televizije u centru grada. Sve se na sreću završilo “samo” na nagnječenju glave, posekotinom i pet kopči. Posle noći provedene na intenzivnoj nezi u zdravstvenom centru, pušten je na kućno lečenje. Ne želeći da se meša u istragu i da je svojim izjavama ometa, do sada nije davao izjave niti se ovim povodom pojavljivao u javnosti. NIN ga je ipak pronašao.

“Posle gostovanja na lokalnoj televiziji krenuo sam prema ulici gde mi se nalazila ćerkica koja je bila na rođendanu kod prijatelja”, započinje svoju priču Azdejković. “Ulica se nalazi u centru grada, 10 minuta hoda od lokalne televizije. Inače, to je bila moja neuobičajena maršruta kretanja. Nisam primetio da me neko prati. U jednom trenutku čuo sam ubrzane korake iza svojih leđa i u razmišljanju da li da se okrenem, osetio jak udarac u glavu posle čega sam pao. Počeo sam da krvarim, i u strahu od novog udarca odmah sam se okrenuo prema napadaču. On je stajao na 4-5 metara udaljen od mene, u dugačkom kaputu sa pletenom kapom i najverovatnije šalom preko lica. U rukama je držao duži drveni predmet. Dohvatio sam mobilni koji mi je prilikom udarca ispao i svom saradniku sa kojim sam prethodno razgovarao, rekao da pozove miliciju. Napadač nije progovorio ni reč i posle 15 sekundi okrenuvši se levo i desno, potrčao prema Zakićevoj ulici .”

Motive ovog nezapamćenog napada u Kruševcu niko ne može ni da pretpostavi. Sve političke partije listom su tada saopštenjima osudile napad tražeći da se počinilac što pre uhvati. Kruševački radikali tražili su čak i ostavke nadležnih ako se to ne bude dogodilo. Dojučerašnji politički oponenti odjednom su postali najglasniji branitelji fizičkog i političkog integriteta nesrećnog Azdejkovića. Reporteru NIN-a učinilo se, ipak, da se sve nekako uvija u formu političke korektnosti a zidovi ćutanja na koje smo nailazili u Kruševcu, samo su podgrejali tu sumnju. Dragan Azdejković za NIN dalje kaže:

“Pre ove funkcije obavljao sam dužnost predsednika Izvršnog odbora SO Kruševac. Ni tada, a ni sada, niko mi nije pretio i smatrao sam da nemam neprijatelje i da mogu slobodno da šetam sa porodicom u bilo koje vreme i u bilo kom delu grada. Nijednu neprijatnost do sada nisam doživeo, tako da listu potencijalnih neprijatelja nemam. Da imam, bilo bi lakše i meni i istražnim organima. Ne bih želeo da ovaj događaj ima političku pozadinu, jer to pre svega ne bi valjalo za grad. Želja mi je bila da sa ovog mesta ujedinim sve stranke u interesu građana ali ako istraga eventualno otkrije političku pozadinu, to bi bilo loše za pozitivnu atmosferu koja se stvara u gradu. Neistomišljenike imam, ali nikada takve ljude nisam smatrao neprijateljima. Svojim ponašanjem u kampanji – nenapadanjem, već iznošenjem ideja, dobio sam podršku većine stranaka u drugom krugu, zahvaljujući čemu sam i pobedio.”

U želji da saznamo ko zaista stoji iza napada na prvog čoveka Kruševca, pokušali smo da saznamo šta je sve rekao u emisiji na Televiziji Kruševac posle koje je i usledio napad. Milena Ivanović, urednik Informativnog programa RTK Kruševac i voditelj emisije “Otvoreni studio” u kojoj je gostovao Azdejković, kaže za NIN da je u emisiji bilo reči uglavnom o proteklih 100 dana lokalne samouprave, pristiglim investicijama, planovima razvoja za tekuću godinu... “Deo emisije bio je posvećen i pitanjima gledalaca, kojih je biloviše nego obično. Ovakav epilog se ničim nije mogao naslutiti pogotovu što nije bilo pretećih poruka ili ‘provokativnih’ pitanja do te mere da izazovu ovako brutalni napad na prvog čoveka opštine. Gospodin Azdejković nikada nijeizbegavao da građane udostoji odgovora, što potvrđuje i činjenica da svakodnevno u svom kabinetu na razgovor primi i po desetak građana. Uvek je bio predusretljiv kada su u pitanju problemi građana, ali i pitanja novinara. Naprosto, čovek sa kojim je zadovoljstvo sarađivati”, kaže Milena Ivanović.

Posle ovakvih hvalospeva ostaje nejasno zašto lokalna televizija nije, prema sopstvenom priznanju, ni pokušala da istraži događaj koji je šokirao ceo grad. Bavljenje istraživačkim novinarstvom, na lokalnom nivou pogotovu, ne podrazumeva samo nezameranje vlastima, već i informisanje i zaštitu svih građana, među kojima je i – Azdejković.

On, pak, sa druge strane, indirektno potvrđuje da je političkih konotacija u emisiji ipak bilo: “U emisiji sam, između ostalog, odbacio optužbu da sam doneo odluku o nabavci uglja Gradskoj toplani posle odustajanja Korporacije TRAJAL, rekavši da je to učinio Upravni odbor ovog javnog preduzeća, čiji je predsednik u vreme donošenja te odluke bio član Demokratske stranke. Takođe, u emisiji sam se politički osvrnuo na konferenciju za novinare Demokratske stranke i časopis koji oni izdaju. Tom prilikom rekao sam da ne znaju da tumače buyet i da obmanjuju javnost da je poskupela opštinska uprava koja sada ima manji procenat učešća u buyetu nego prošle godine. Za časopis sam rekao da se članci objavljuju bez potpisa i da on sa crtežima MEDE i ZEKE i pisanjem basni više liči na dečiji časopis ‘Tik-tak’ (MEDA – predsednik Izvršnog odbora DSS-a Miloš Radulović i Azdejković kao ZEKA-prim. aut.) nego na ozbiljno stranačko glasilo”, kaže Azdejković.

Prozvani opštinski odbor Demokratske stranke u Kruševcu sa dubokim prezirom i gnušanjem osudio je ovaj događaj, i to među prvima, samo nekoliko sati posle napada. Goran Krasić, predsednik Izvršnog odbora DS-a u Kruševcu i, slučajno, Azdejkovićev protivkandidat u drugom krugu za gradonačelnika, kaže za NIN da je kritika na rad glasila DS-a lično mišljenje Azdejkovića i dodaje: “Svako ima pravo da kritikuje, mi mislimo da je to što radimo dobro, oni pak misle da je loše.”

Razloga za strah ima i Azdejković, ali, kako sam kaže, više za bezbednost svoje dece. Posle ovog događaja ne može da bude spokojan kao ranije, sve dok se ne otkrije vinovnik. Policijska istraga je u toku, i kako kažu u kruševačkoj policiji, “ovlašćena službena lica intenzivno rade na utvrđivanju identiteta izvršioca”.

Policija i posle dve nedelje i dalje ćuti, zvaničnih saopštenja nema. Čudno, nema ni čaršijskih priča. I, ko je onda smestio Zeki? Ko je napao Dragana Azdejkovića? Kako sada stvari stoje, ispašće na kraju kako je on sam sebe prebio bejzbol palicom kako bi dobio nekoliko dana odmora. Posle sto uspešnih dana.