Arhiva

JAMA na srpskom

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Medicinski časopis star preko sto godina sa tiražom od skoro 700 000 primeraka –

345 000 u SAD i preko 320 000 u ostalom delu sveta! To je JAMA, stručno glasilo Američkog lekarskog društva (AMA – American Medical Association). Posle duge pauze, JAMA od ove godine izlazi i na srpskom.

Oko ovog projekta, kao jednom od načina uključivanja naše zemlje u savremene tokove medicinske misli, okupili su se vrhunski stručnjaci, predvođeni predsednikom Uređivačkog odbora dr Aleksandrom Neškovićem, akademicima dr Miodragom Ostojićem i dr Vladimirom Kostićem, dr Jovanom Vasiljevićem, dr Sinišom Gradincem...

Dr sc. med. Zoran V. Ćosić, istaknuti kardiolog srednje generacije sa VMA, predsednik Izdavačkog saveta JAMA, izdanja za SCG, tim povodom kaže za NIN:

- JAMA nije samo najpoznatiji svetski medicinski časopis, koji konačno izlazi i na našem jeziku, već je to i projekat jedne od najuglednijih i najznačajnijih svetskih institucija u oblasti medicine, American Medical Association, koja će se baviti i organizacijom medicinskih seminara u našoj zemlji, kao i izdavanjem knjiga i drugih naučnih publikacija.

U prvoj broju časopisa JAMA na srpskom objavljen je niz stručnih tekstova vrhunskih svetskih i domaćih medicinskih eksperata.