Arhiva

Noć frankofonije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U okviru obeležavanja Sedmice frankofonije, Francuski kulturni centar i agencija “Super Star”, u petak 18. marta u Centru “Sava” organizuju Noć frankofonije. Centralni deo ove noći predstavlja program 200 najboljih reklama iz zemalja francuskog govornog područja po izboru kinoteke Žan-Mari Bursikoa, tvorca Noći reklamoždera. Ali, kako ističe Nađa Petrovski, PR menadžer Francuskog kulturnog centra, i drugi programi te noći biće više nego interesantni.

- U program su se uključile ambasade dvanaest zemalja članica Međunarodne organizacije frankofona. Svaka od ovih zemalja imaće svoj štand u Centru “Sava” i svaka će predstaviti svoje najzanimljivije kulinarske i kulturne specijalitete. Gosti će tako moći da probaju francuski sir i vino, belgijsko pivo i čokolade, marokanske kolačiće, kus-kus iz zemalja Magreba. Svaka od ovih zemalja imaće i svoju video-prezentaciju, nastupiće jedan marokanski bend kao i trbušne plesačice iz Tunisa. Imamo i DJ stage sa koga će se miksovati muzika iz svih zemalja francuskog govornog područja. Ako svemu ovome dodamo dva sata dobrih reklama, od kojih su moj favorit sjajne, afričke reklame, znači da će biti vrlo, vrlo veselo.

Ova, prva po redu, Noć frankofonije značajna je i iz tog razloga što je ove godine Srbija i Crna Gora izrazila želju da podnese molbu za pristupanje u članstvo Međunarodne organizacije frankofona. Zato je pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Srbije više nego logično.