Arhiva

Mađarski monopol u Crnoj Gori

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Crnogorski Telekom, najprofitabilnija crnogorska firma i monopolista na tržištu telekomunikacionih usluga, kao što je poznato, prodat je na tenderu Mađar-Telekomu koji je platio 114 miliona evra za 51 odsto akcija. Ponuda iz Mađarske je tom prilikom ocenjena kao bolja od one koje su ispostavile kompanije za mobilnu telefoniju iz Srbije i iz Slovenije. Međutim, crnogorski ekonomista i šef Grupe za promjene Nebojša Medojević ima mnoge primedbe na ovu poslovnu transakciju.

-Kriterijum je bio takav da se najviše boduje cijena u gotovini, investicioni program je bio zanemarljiv, dok je socijalni program koji se boduje u okviru biznis plana bio znatno povoljniji od strane srpskog Telekoma, ali je za uslove tendera to bila skoro nebitna stavka. Da je srpski Telekom znao za ovakve mogućnosti, vjerovatno bi drugačiju ponudu sastavio. Desilo se grubo kršenje tenderske procedure i mijenjanje tenderskih uslova. Slovenački i srpski Telekom imaju dosta razloga da se žale i da ospore jedan takav postupak i ponište tender, kaže Medojević.

Uz činjenicu da je vlada prodala i telekomunikacionu infrastrukturu (pristupnu mrežu), nije teško zaključiti da će sada mađarski Telekom i dalje biti u monopolskom položaju i da još dugo neće imati pravu konkurenciju, ukazuje ovaj ekonomista.