Arhiva

Anđeoski pad

Zlatko Paković | 20. septembar 2023 | 01:00

“Osveta Sita” je film o posrnuću jednog izuzetno dobrog čoveka. Motivom prodaje duše đavolu zarad sticanja uvida i moći nedostupnih običnom smrtniku, započinje moderna literatura (ono moderno u literaturi); odnosno, u ovom literarnom motivu sublimiran je duh modernosti. Međutim, dok doktor Faust dobija samo nekoliko decenija neograničene moći, u najnovijem filmu DŽordža Lukasa, junak Anakin Skajvoker svoju dušu prodaje za besmrtnost. Ukoliko nema smrti, utoliko nema ni karmičkog duga ni Strašnog suda, ni savesti (koja je temporalna kategorija). Ako je reč o besmrtnosti, onda se, naime, ukida perspektiva naziruće ljudskosti. No, ovo su implikacije koje premašuju okvir filma.

Kao u kakvoj klasicističkoj drami, mladi vitez Anakin primoran je da bira između međusobno isključujućih sfera, intimnog i javnog. On mora da bira između osećanja prema svojim najbližima i obaveze prema državi. Osim toga, okolnosti su takve da junak, upravo što je osetljiviji i moralniji, što je čovečniji, pre pravi grešku u trenutku odlučivanja (ako je uopšte u mogućnosti da donosi odluke). Prekoračenje koje menja život i lik junaka i odnos drugih prema njemu, zagarantovano je upravo njegovom plemenitošću.

Postoje u filmu tri dramska kruga. Prvi predstavlja rat između DŽedaja i Sita. Mladi Anakin (Hejden Kristensen), vitez DŽedaj, bori se protiv spoljašnjeg neprijatelja svoje države. Drugi dramski krug jeste raskol u državnoj upravi između kancelara Palatine (Jan Mekdajermid) i Senata. Anakin je miljenik i kancelara i Senata, za njega je prorokovano da je Mesija. Kancelar optužuje Senat da želi da ukine Republiku, Senat optužuje kancelara da želi da uzurpira vlast i, takođe, da ukine Republiku. Anakin je zbunjen. Senat od njega traži da špijunira kancelara. Kako se ovaj zahtev kosi sa moralnim kodeksom DŽedaja, Anakin postaje sumnjičav prema Senatu i poverava se kancelaru. Treći dramski krug jeste trudnoća Padme Amidale (Natakli Portman), koja nosi Anakinovo dete. Anakin ima viziju njene smrti, pouzdanu slutnju da će ona umreti na porođaju. Kancelar mu pruža mogućnost da dostigne moći ovladavanja smrću i tako spasi svoju ženu, no to je nešto što može da se nauči samo kod Sita. Kancelar se otkriva kao Dart Sidijus, vođa Sita. Anakin o ovome obaveštava Senat. Najzad, kada član senata Mejs Vindu (Semjuel Li DŽekson) hoće da ubije kancelara, Anakin se tome usprotivi, jer se prema kodeksu DŽedaja kancelaru mora suditi. U tom komešanju, da bi sprečio ubistvo kancelara Anakin ubija Vindua, i to je poslednji u nizu etički besprekornih poteza koji, najboljim namerama, junaku popločavaju put s one strane dobra. Gubeći sposobnost za samilost, Anakin postaje Princ tame, vođa Sita – Dart Vejder. U nastupu ljubomore, ugušiće svoju trudnu ženu i na smrt se boriti sa svojim učiteljem i najboljim prijateljem Obi-van Kenobijem (Juin Mekgregor).

I ovaj nastavak iz sage o DŽedajima krasi ono što ceo serijal čini osobenim u savremenoj kinematografiji: neironičan odnos prema dobru i zlu, pastoralizovana slika visokotehnološkog sveta budućnosti i neoromantična, simfonijska muzika. Sve ovo Lukasovom savremenom epskom poduhvatu, “Ratovima zvezda”, daje jednu nesavremenu, uzvišenu, lirsku dimenziju.