Arhiva

Favorizovanje Hrvatske

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dogovor o naknadi štete Konavlima zadobija i druge obrise, pored onih koji vidljivo korespondiraju sa stavom da je riječ o svojevrsnoj političkoj kompenzaciji – ratna odšteta za podršku “istorijskom” projektu nezavisnosti.

Nekoliko dana nakon posjete predsjednika Mesića Crnoj Gori otvoren je granični prelaz Debeli brijeg. Istini za volju, otvaranje prelaza je Rajner Frojnd, šef kancelarije Evropske agencije za rekonstrukciju, pomenuti događaj imenovao kao “jedan od najvažnijih elemenata Pakta stabilnosti – liberalizacija trgovinskih odnosa” (izgradnju savremenih objekata na Debelom brijegu finansirala je Evropska agencija za rekonstrukciju i Vlada Crne Gore).

Mina Zirojević, istraživač u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, vidi otvaranje graničnog prelaza kao grub korak crnogorskih vlasti u politici otcepljenja. “Među ciljevima zajedničke države su i uspostavljanje i obezbeđivanje neometanog funkcionisanja zajedničkog tržišta na svojoj teritoriji. Otvaranjem graničnog prelaza Debeli brijeg funkcionisanje zajedničkog tržišta se narušava. Ako ekonomiju uzmemo u širem smislu i povežemo je sa aktuelnom politikom Crne Gore, ondaovo znači da će roba iz Hrvatske imati preimućstvo u odnosu na robu iz Srbije.” Olakšaće se cirkulacija za švercovanje, tvrdi naša sagovornica, što je atak na cjelokupnu privredu SCG jer se otvara sivo tržište i roba će se nekontrolisano uvoziti pa i izvoziti.

Aktuelna crnogorska vlast, kako ocjenjuje Mina Zirojević, drži se samo posljednje etape u dogovoru o pravilima funkcionisanja državne zajednice SCG, pravu na referendum, pa bi, kako ona smatra, relevantne međunarodne institucije morale registrovati ovakav odnos grubog kršenja Ustavne povelje. “Izjave crnogorskih zvaničnika da bi Crna Gora izašla na referendum o nezavisnosti čak i po cijenu usporavanja procesa integracije su sve češće i tonam samo govori da je riječ o jednom projektu vlasti Crne Gore koji ide isključivo na očuvanje privatnih monopola i ličnih interesa. Ako bi se Crna Gora žrtvovala da uspori svoj proces integracije i da izađe iz aranžmana u koji je ušla zajedno sa Srbijom u okviru državne zajednice SCG, to bi značilo za nju veliki ekonomski i politički nazadak.”

T. Nikolić