Arhiva

Merkel i Šreder

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Čitaoci će kad ovaj broj NIN-a bude na kioscima znati više nego što će saznati iz teksta ove kolumne koja je posvećena aktuelnim rečima. Znaće se ko je kancelar Nemačke.

Ovog puta prvih dvadeset četiri sata Nemačka je više ličila na neku zemlju u tranziciji u kojoj se sve partije smatraju pobednicima, a lideri dve najveće partije čak smatraju da imaju formalno pravo da dođu na čelo nemačke vlade.

Ipak je najverovatnije da će Nemačka dobiti svog prvog kancelara ženu i prvog kancelara poreklom iz Istočne Nemačke. Jer “žuto-crna koalicija” desnog centra (CDU-CSU i liberali) dobila je tri poslanika više od Šrederovih socijaldemokrata. Koliko je meni poznato, posle pada Berlinskog zida čak i upravnici pozorišta u istočnom delu zamenjeni su pozorišnim ličnostima iz dotadašnje Zapadne Nemačke. A da ne govorimo o imenovanjima na važnijim mestima.

Za one koji su glasali za Angelu Merkel (51) može biti značajno da se njen otac Horst Kasner (79) žrtvovao kad je iz zapadnonemačkog Hamburga otišao sa ženom i njom, tromesečnom bebom, da bude protestantski pastor u Istočnoj Nemačkoj, u provincijskoj varošici Templin, 85 km severno od Berlina. I da nije pristao da otkucava svoje vernike za tajnu policiju Štazi. Tad je važilo pravilo da “iz Zapadne u Istočnu Nemačku odlaze samo komunisti i idioti”.

Prezime Merkel, koje je Angela dobila po mužu koji se retko pojavljuje u javnosti, staro je švapsko prezime koje aludira na granicu i moglo bi se slobodno prevesti kao Krajišnik, onaj koji čuva granicu. Prezime Šreder moglo bi imati dva značenja: šnajder, krojač ili transporter (vina i piva).

Na ovim izborima u Nemačkoj našli su se kao suparnici umerena levica i umerena desnica ili kako je jedan britanski list naslovio članak o nemačkim izborima 18. septembra 2005 – “On i ona”.

Ime Horst, koje znači gnezdo, postoji još od 12. veka kao viteško ime. Tek od 1890. godine Horst počinje da se daje i običnim građanima bez plemićke titule.

Lično ime Angela je očigledno vezano za pojam anđela. NJu, međutim, niko ne poredi sa bićima beskrajne blagosti, već sa “gvozdenom ledi” Margaretom Tačer.