Arhiva

Nebuloze nisu istorija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Đuro Bilbija javno se hvali svojim neznanjem. To bi bio samo njegov i problem NIN-a da nije riječ o falsifikatima koji se decenijama emituju prema Crnoj Gori.

Bilbija tvrdi da je Crna Gora “vekovima bila za sebe, sav svoj narod i sve svoje vladike-gospodare i kralja Nikolu srpska država, druga srpska država”.

To je nebuloza i to nije istorija. Neka Bilbija citira relevantne dokumente kojima to može da potvrdi. Prihvatam kao istinu ako Bilbija javno ustvrdi da su mu to lično povjerili crnogorski narod i crnogorski vladari.

I drugo. Neka sveznajući Bilbija dokaže da je bilo kada u Crnoj Gori zvanično postojala Srpska pravoslavna crkva. Neka se, uostalom, o tome raspita kod mitropolita Amfilohija. I on će mu reći da je u Crnoj Gori postojala samo autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska.

To je, gospodine Bilbija, istorija. Zato se nemojte čuditi što Miodrag Vuković nije ni pokušao da ospori Vašu “osnovnu procenu da je Đukanovićev i njegov državotvorni ‘demokratski projekat’ nedemokratski i suštinski antisrpski”.

To što Vi tvrdite je tipično anticrnogorstvo. I – fašizam.

Veseljko Koprivica, Podgorica