Arhiva

Bez kralja ne valja

Dragan Bujošević | 20. septembar 2023 | 01:00

Bavi se istim poslom, uzgaja i prodaje živinu, ponosan što je sve u životu zaradio sam, što je prvi privatni proizvođač živine u Raškom okrugu.

Šta je najbolje što je doneo 5. oktobar?

- Nema više agresije, bombi, ratova... Mislim ima na Kosmetu, ali nema više agresije. Nema više ni redova na benzinskim pumpama i u radnjama. Ima struje, ima svega, samo što je sve skupo.

Da li živite bolje ili lošije posle 5. oktobra?

- Ne znam šta da kažem. Bolje je što ne strepim da će dete da mi pogine od granate, što će ono da raste bez stresova. Ali, lošije je finansijski.

Kako ide posao?

- Imam farmu i klanicu živine. Lošije je sada. Uvozilo se meso jeftino, a sigurno lošijeg kvaliteta od našeg. Obori se cena domaćem proizvođaču, pa debele svinje su bile 30, 40 dinara kilogram, piletina u maloprodaji 99 dinara. Poklana su matična jata, nemamo naše zdravo, ekološki čisto pile.

Nama je i od Karađorđa i od Obrenovića prioritet poljoprivreda. Nas mogu da spasu šljiva, malina, kupina, pile, jagnje, prase... Ne možemo mi u Evropu sa tehnikom, sa EI Nišom, tu smo mnogo tanki, prijatelju.

Da li biste glasali za DOS?

- Ne. Nisam član nijedne partije. Ja sam, brate, monarhista u duši. S verom u Boga za kralja i otadžbinu.

Očekivali ste monarhiju posle 5. oktobra?

- Ono što nije pozitivno, to je što nismo postali parlamentarana monarhija. Čini mi se da je prestolonaslednik Aleksandar nekako talac, da ne sme da se izjasni da li je za republiku ili monarhiju. Sve bi drugačije bilo da smo kraljevina. Kraljevina nam je tapija, ona nam garantuje granice, sa njom bismo morali da raščistimo neke stvari iz Versajskog ugovora, ali to Evropi ne bi odgovaralo.

Mislite da nam Evropa i Amerika i dalje nisu naklonjene?

- Koja god vlast da dođe, mora da igra kako to Zapad hoće, kako hoće Amer, dežurni policajac. Ja sam nacional-demokrata. A naše je da se priklonimo i da lagano tražimo neke stvari.

Da li vam je žao što ste učestvovali u događajima 5. oktobra?

- Nikako. Morali smo da srušimo Miloševića. On je sa Tuđmanom i Izetbegovićem proizvodio ratove. I gde god su Milošević i Šešelj branili Srbe, Srba više nema.

Da li vam je palo na pamet da još jednom palite Skupštinu?

- Pa da vidiš da jeste, da bih je rado palio kad počnu ono “Vidi lopova”, “Drži lopova”, pa svi ispadoše lopovi, a niko uhapšen. Pa ko je onda lopov?