Arhiva

Pitanja i iluzije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Prvo što mi se veoma dopada, jesu novinarska pitanja koja zahtevaju suštinske aspekte u toj meri da bi mogla da predstavljaju svojevrsni anketni upitnik ili teze za dalje rasprave u sagledavanju pedagoške stvarnosti i reformskih pokušaja. Postavljena pitanja biće aktuelna i kroz godinu dana, bar veći broj njih.

Veoma je dobro što su sindikati (kao “reke ponornice”) uzeli reč. Treba očekivati da se sindikati upoznaju sa svojim članstvom i problemima siromaštva u školstvu.

Najzad, prvi put da pročitam nešto od ministra Gaše Kneževića, sa čime se slažem: “Zadatak Ministarstva je da sluša i da sve kritičare jako ozbiljno shvati. Onaj ko me kritikuje nije moj politički protivnik. On je moj saveznik i to veći nego onaj ko me hvali, jer mi omogućava da otkrivam nedostatke sistema.” Ovo je poučno za sve ljude, ali ono “ozbiljno shvatanje” u praksi je, izgleda, drukčije. Druga prihvatljiva ocena odnosi se na talente: “Mi smo jako spremni da nekoga ko više radi, ko je prilježniji, odmah nazovemo talentom. Kriterijum za talente i kriterijum za inteligenciju su strašno klizave, iluzorne stvari.”

Drago T. Matić,
Beograd