Arhiva

Dometi A-klase

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

U najstarijem gradskom jezgru, na uglu Višnjićeve i Gospodar Jovanove, u zgradi u kojoj je nekada bila prva apoteka u Beogradu, građevinska firma Faring podići će poslovni centar zavidno savremenog izgleda. Ali autentičnost stare zgrade čija je fasada pod ambijentalnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika neće biti ugrožena modernošću “Dorćol biznis centra”, obećavaju u Faringu.

– Faring je dobio dozvolu da napravi identičnu fasadu u prizemlju starog objekta, kaže Nebojša Crnobrnja, direktor ove kompanije, članice međunarodne investiciono-građevinske grupacije “PSP-Farman holding”.

- Po takvom autentičnom dizajnu, spoju starog i novog, “Dorćol biznis centar” biće jedinstven u Beogradu. Jedinstven dizajn DBC usmeren je na očuvanje postojećeg ambijenta, sklad starog i savremenog koncepta gradnje.

U januaru 2006. kada se očekuje završetak radova, zgrada na uglu Višnjićeve i Jovanove imaće dve podzemne garažne etaže na dve hiljade i sedam stotina kvadrata, prizemlje i šest spratova poslovnih prostora do kojih će posetioci stizati uz pomoć dva putnička ili jednim autoliftom. I još će cela zgrada biti pod video-nadzorom i kompjuterski kontrolisanim sistemom za detekciju i gašenje požara, kontrolu dostupa, detekciju ugljen-monoksida i veoma modernim sistemom ventilacije i klimatizacije.

- Tehnologija je mnogo napredovala, pojavili su se novi materijali, postavljeni viši standardi, definisani novi odnosi. Prošlo je i vreme međudržavnih ugovora, koji su građevinskim kompanijama donosili sigurne i velike poslove. Danas se za svaki dolar morate boriti sa najvećim svetskim firmama, a pobeđuje onaj koji ponudi bolju cenu, bolji kvalitet projekta, gradnje i materijala, kraći rok. Odlučili smo da veliko iskustvo sticano u surovoj svetskoj konkurenciji donesemo u Srbiju i izgradimo objekat najviše, A klase, koji sami finansiramo i gradimo. Takav objekat podrazumeva primenu najkvalitetnijih građevinskih rešenja, najfinijih materijala i savremene opreme, kompjutersko praćenje svih parametara koji utiču na maksimalan komfor i korisnicima prostora pružaju željeni ugođaj i sigurnost. Investitori su i u svetu i u Srbiji sve zahtevniji, a kupci sve izbirljiviji, kaže Crnobrnja.

Tako se investitor u ovom slučaju dosetio da za svakog zakupca ponaosob, a shodno njegovim željama, uredi enterijer, boje, materijal i završne obrade u prostoru za koji da novac. Jer, kako kažu u Faringu, “Dorćol biznis centar” čeka samo one zakupce “koji za svoj novac očekuju najbolje”.