Arhiva

Saglasje sa prirodom

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00

Ove jeseni, završetkom poslednjeg objekta, na Zlatiboru je privedena kraju izgradnja apartmanskog naselja “Kraljevi konaci”, koje je, inače, skoro u celosti već uveliko u upotrebi. Na padini ispod poznatog lečilišno-rekreacionog centra “Čigota”, nadomak zlatiborskog jezera sagrađen je kompleks dvojnih kuća nanizanih oko tri interne saobraćajnice. Autor urbanističke postavke naselja i tipske kuće je užički arhitekt Miloš Sekulić, stvaralac koji za sobom ima niz zapaženih dela.

Trideset i tri dvojne kuće sadrže istovetne boravišne jedinice koje se sastoje od prizemlja namenjenog dnevnom boravku, pripremi hrane i obedovanju, te potkrovlja određenog za tri odaje za odmor i spavanje, uz, naravno, pripadajuće sanitarne prostorije. Jedinice su u dvojni sklop spojene na nivou potkrovlja, a središnji otvoreni deo prizemlja predviđen je za parkiranje vozila, pri čemu je ostavljena mogućnost da se dvostranim zatvaranjem na tom mestu nađe garaža. Funkcionalno rešenje je izvedeno veštim i racionalnim korišćenjem prostora uz visoki stepen udobnosti, što je, između ostalog, doprinelo da objekti dobiju kategoriju sa četiri ili pet zvezdica.

Spoljnom oblikovanju posvećena je posebna pažnja. Arhitekt Sekulić je razložno, umesto posezanja za atraktivnim modernim formama, usmerio svoje projektantske napore da postigne što je moguće veće saglasje novih objekata sa prirodnom sredinom. Našavši inspirativni podsticaj u domaćem nasleđu, on je uspešno reinterpretirao obličje starih zlatiborskih kuća, s tim što je drvo, kao njihov osnovni gradivni činilac, zamenio trajnijim savremenim građevinskim materijalima. Za krovni pokrivač, koji je na njegovim objektima dobio znatno uvećane dimenzije, autor je znalački našao rešenje u razuđenim segmentima, čime je sačuvao proporcijski sklad tradicionalnih građevina. Svi elementi spoljnjeg oblikovanja urađeni su istančanim osećajem za formu, materijal i kolorit, a izvođački kvalitet je dostigao nivo vredan pohvale.

Opasnost od monotonije prouzrokovane ponavljanjem objekata istog tipa u „Kraljevim konacima” je izbegnuta variranjem njihovog položaja i formiranjem raznolikog pojedinačnog okrilja. Kuće su lepo sjedinjene sa tlom, što je naročito primetno kod terasa preko kojih se dnevni boravak neposredno širi na raskošno zeleno okruženje.

Retko se kod nas nalazi tako lepo parterno uređenje kakvo je ovde ostvarila Nada Zerenski, pejzažni stručnjak iz Novog Sada. Travnate površine, obogaćene cvetnim aranžmanima, ukrasnim žbunjem i fontanama, protkane su popločanim stazama prilagođenim prijatnom pešačkom hodu.

Zlatibor je „Kraljevim konacima” dobio urbanističko-arhitektonski ansambl izuzetne prostorne, likovne i upotrebne vrednosti.