Arhiva

Energent

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Nekad se zemni gas, nusprodukt nafte, odmah uništavao, a danas je kao važan energent postao element ozbiljne evropske krize.

Jedno ekonomsko pitanje postalo je ozbiljno političko pitanje. To zvuči pomalo po Marksu. Kako još ima marksističkih istina, Nemci su posle rušenja Berlinskog zida u tom gradu ostavili ulicu Karlu Marksu.

Putin je Ukrajincima preko cene zemnog gasa održao lekciju što se ova susedna republika opredelila za Zapad. Posle toga je došla kriza protoka gasa za ostatak Evrope.

Da ne bi protok zavisio od Ukrajinaca, Rusija gradi gasovod preko Baltika koji treba da bude gotov do 2009. godine. A za šefa tog poduhvata postavljen je bivši kancelar Šreder sa kojim je Putin ostao u dobrim odnosima.

Kako je pretila velika kriza za koju bi bio optužen Putin, do sporazuma je došlo za nekoliko dana. Rusija nije smela da rizikuje da svet stekne utisak kako je ona nepouzdan partner. A uzgred se ipak došlo do saznanja da ne valja zavisiti od jednog snabdevača energentima.

Reč energent potiče od prilično mistične starogrčke reči energija. Energija je po Aristotelu mentalna snaga u akciji koja se sastoji od prefiksa en- i glagola ergon – rad. U ergonu se krije indoevropski koren njerg koji je dao mnoge reči u opštoj upotrebi u savremenoj civilizaciji, kao što su organ, organizam, pa čak i orgija i orgazam.

Isto poreklo ima i sufiks–urgija koja označava neku fizičku ili duhovnu proizvodnju, kao metalurgija, dramaturgija, liturgija.

Ima u reči energija neke misterije jer se skraćenica za reč i pojam energije nalazi i u najjednostavnijoj, ali prevratničkoj Ajnštajnovoj formuli teorije relativnosti po kojoj je energija brzina puta masa na kvadrat. Ma koliko bila jednostavna, ova formula krije u sebi veliku misteriju.

Uprkos tome, u svakodnevnom govoru savremenog čoveka neko vreme se do banalnosti vulgarizovala reč energija. Cela jedna generacija negde 80-ih godina prošlog veka je upotrebljavala pojam “pozitivne energije”, neka zapadnoevropska bela varijanta dalekoistočne reči dobre karme, za razliku od loše.