Arhiva

Moć i pamet

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dirljivo je to nastojanje njemačkih zvaničnika da što više operu lice u kaljuži balkanskih sukoba. Ipak, niko se u kaljuži nije oprao. Pogotovo ako je i sam doprinio da blato bude gušće i lepljivije.

Nije im dovoljno što su se tokom balkanskih sukoba riješili američkih trupa,pa još bi da u Srbima pronađu nove naciste. Jer ako su se pojavili novi, onda njihov nacizam ide u zaborav.

Rade to tako trapavo da nas upravo time podsjećaju na svoju agresivnost iz prve polovine prošlog vijeka. I to u trenutku kada smo već zaboravili da je nacizma u Wemačkoj i bilo.

Kad se o takvim trenucima pokušalo razgovarati sa gospodinom Cobelom, njemačkim ambasadorom u Beogradu (NIN br. 2869, str. 24 i 25), gospodin je ispoljavao nervozu i ljutnju.

A o natalitetu, gospođa Doris Pak imala bi šta da kaže i svojim sunarodnicima. Zašto Wemačka ne ustupi dio Bavarske za koji procenat povećanja nataliteta?

I šta uopšte znači brojčana prednost? Pa znamo koga na planetiZemlji ima najviše. I zašto onda ne priznamo Kinezima opštiprimat i zamolimo ih da nam udijele, koliko smatraju da nam je dovoljno, od resursa kojim raspolaže planeta Zemlja?

I Amerika i Wemačka su imale pametnijeg posla od onog kojeg su odradile na Balkanu.Ali, pokazalo se još jednom, da moć i pamet ne idu uvijek zajedno.

Cvijetin Mihajlović,

elektronskom poštom