Arhiva

Ružičaste smetnje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Crnogorska Agencija za radio-difuziju zabranila je emitovanje informativnog programa televizije Pink M, a najavljeno je i skorašnje oduzimanje licence za emitovanje kompletnog programa te televizije. Kao razlog za ovakav postupak navodi se da ovaj medij svoj informativni program emituje iz Beograda , a ne iz studija u Crnoj Gori kako nalaže zakon. Abaz DŽafić, direktor Agencije za Radio-difuziju Crne Gore, rekao je i da je “nepostojanje adekvatnog studija Pink M televizije” iz koga bi se emitovalo 51 odsto ukupnog programa koji se emituje u Crnoj Gori, još jedan od razloga za oduzimanje licence, jer je ta televizija morala to da učini do 18. februara. Ipak, u ovakvom postupku mnogi analitičari vide zapravo “čišćenje” medijskog prostora u Crnoj Gori i poslednje pripreme aktuelne vlasti u Crnoj Gori pred najavljeni referendum. Sa druge strane, Željko Mitrović, vlasnik Pink Montenegra, za NIN kaže:

“Studio TV Pink M u Budvi je jedan od najozbiljnijih i tehnički najopremljenijih studija u svakom smislu, spreman da odgovori na svaki produkcioni i programski zadatak, tako da se o njegovoj prenosivosti može govoriti na način kao što se mogu prenositi i sve ostale društvene institucije. Nije lak – ali može. Gde god se Pink emituje, on je najgledanija televizija, ali to ne mora uvek biti prednost posebno kada ste odlučni da u nečemu ne učestvujete, pa makar to bilo i pitanje statusa jedne države”, objašnjava Mitrović.

DŽafić, iako pominje da su razlozi za oduzimanje licenci isključivo pravni, ne propušta da pomene Mitrovićevo ispijanje “kafa sa Koštunicom”...

“Kada Abaz završi sa nama, mogao bi da pređe na CNN i da emitovanje iz Londona i Wujorka prebaci u Atlantu, jer drugačije neće moći. A kada je politizacija u pitanju, sa Koštunicom nikad nisam pio kafu, a sa Abazom sam ih ispio više... i ne samo kafe”, kaže Mitrović.