Arhiva

“Meša” Semolj zemlji

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Posle NIN-ove nagrade, roman Semolj zemlja dobio je još jednu veliku nagradu – “Meša Selimović”. O takvom sledu događaja njegov autor Miro Vuksanović kazuje:

- NIN-ova nagrada istovremeno obavlja nekoliko poslova u srpskoj književnosti. Podstiče pisanje romana pedesetak godina i trebalo bi sprovesti malo istraživanje koliko je takvih dela nastalo s namerom da osvoji baš nju. Pokušava da uspostavi antologijski red u jedinom žanru koji nije u antologijama (za razliku od drugih žanrova; samo u dvadesetom veku imamo oko dve hiljade pesničkih antologija). Donosi svom dobitniku više izdanja nagrađene knjige, mnoštvo razgovora s novinarima i čitaocima na književnim večerima. To je jedina naša nagrada koja podiže pažnju i onih koji ne mare za knjige, koji ne umeju da pišu o njima i koji ih s pakošću komentarišu.

Nagrada „Meša Selimović” zaštićena je imenom pisca romana mudrosti, mirnoće, dostojnosti i andrićevske preciznosti, koji je postao uzor i nedosegnuta želja za dostinu. Dobitnik te nagrade zaštićen je odlukom velikog žirija koji čini pedesetak književnih kritičara iz Srbije i Crne Gore. Oni, eto, pokazuju da još ponešto smeju i mogu da učine pismeni ljudi iz onoga što se zove Državna zajednica.

Dve nagrade, kao dve ruke, pomažući jedna drugoj, otvorile su Semolj zemlju, knjigu u kojoj ima jezika i književnosti, u kojoj nema politike, revolucije, prevrata i mržnje. Nadam se da će je čitati i oni koji ne čitaju.