Arhiva

Nisam centrala Demokratske stranke

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00

SLOBODAN MILOSAVLJEVIĆ, PREDSEDNIK PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

To se nije dogodilo ranije samo zato što ministar finansija verovatno nije ni znao za postojanje tog obaveznog doprinosa privrede privrednim komorama. Čim je saznao, najavio je da će tražiti da se to obavezno izdvajanje hitno ukine. O tome, pokušajima srpske privrede da investira u Sloveniju, optužbama da je od PKS napravio centralu Demokratske stranke, razgovaramo sa predsednikom PKS Slobodanom Milosavljevićem.

Privredna komora Srbije je svojevremeno bila na čelu okupljanja srpskih preduzeća u odbrani C marketa od ponude za preuzimanje koju je formirao slovenački Merkator. Da li biste tu akciju ponovili?

- Ponovio bih je iz više razloga. Pre svega, apsolutno i stabilno stojim na stanovištu da je za rezultate srpske privrede, pogotovo industrije, izuzetno bitno postojanje jake i kvalitetne trgovine zato što nigde u svetu nije danas problem nešto proizvesti, problem je kome to prodati.

Kako onda gledate na akciju u Sloveniji koja je iste prirode, ali usmerena na to da spreči ulazak naših investitora tamo?

- Ja to gledam malo šire. U Sloveniji nijedna inostrana banka nema većinsko vlasništvo ni u jednoj banci, nijedna značajnija kompanija nije dobila stranog vlasnika...

Sem Leka...

- ... Sem Leka i to se desilo nedavno. U Sloveniji, čak i kad je trgovina u pitanju, očuvano je tržište za domaće kompanije. Jednostavno, to je bio njihov model privatizacije koji je rezultirao time da država i nekoliko velikih igrača na tržištu Slovenije kontrolišu ekonomiju zemlje. Zato ne vidim ništa specifično upereno protiv kompanija iz Srbije, jednostavno to je način njihovog razmišljanja.

Mislite li da je njihovo legitimno pravo da se brane od ulaska stranog kapitala u Sloveniju?

- NJihovo pravo je da se brane, ali je njihova obaveza da dozvole slobodu zakona tržišta na teritoriji Slovenije. Ali ja nemam iluzija. Gospodina Miškovića veoma dobro znam, malo manje gospodina Beka, oni su uspešni poslovni ljudi u onome čime se bave. Time što bi oni kupili Merkator ne znači da bi se naša roba u nekoj značajnijoj meri pojavila na tržištu Slovenije, iz prostog razloga što Merkator ima veoma visoke standarde. To je, dakle, jedan biznis u kome ne vidim da će biti mnogo nacionalnog čak i da se ova transakcija desi. Može gospodin Mišković da ubaci u tu mrežu 50 odsto naših proizvoda, ali ni to nije garancija da će se ti proizvodi na tržištu Slovenije prodavati.

Ima li PKS mehanizme i da li bi bilo plodotvorno da u Sloveniji intervenišete da se ponuda Miškovića i Beka ravnopravno tretira?

- Nažalost, PKS nema taj mehanizam.

Imate li predstavništvo tamo?

- Ne, još uvek nemamo predstavništvo u Sloveniji. Ali 2003. godine kao ministar za trgovinu bio sam u poseti Sloveniji zajedno za gospodinom Miškovićem. Primili su nas tadašnja ministarka ekonomije profesorka Tea Petrin i tadašnji premijer Anton Rop. Razgovarali smo o ulasku Delte na tržište Slovenije. Pošto sam video da to ne ide kako se očekivalo, rekao sam da bih, da sam slovenački ministar trgovine i ekonomije, bio presrećan da iz zemlje u koju investiramo, čije nam tržište treba, imam bar jedan primer investicije u Sloveniju. Nisu me tada razumeli i to se nije desilo. Da se to tada desilo, Delta možda danas ne bi imala takvu želju da uđe na tržište Slovenije: zbog specifikuma tržišnih odnosa, karakteristika potrošača, činjenice da je Slovenija platežno sposobno, ali ipak malo tržište. I zato što ni najveći igrači koji su od sredine 90-ih pa do današnjih dana u trgovini u Sloveniji da naprave neki rezultat – ništa nisu uradili.

Imate li predstavništvo u Hrvatskoj?

- Nemamo ni u Hrvatskoj. Ove godine, evo sada u maju, počinje da radi predstavništvo u Bosni, do kraja godine planiramo Hrvatsku i Sloveniju...

Neobično mi je da Komora ima predstavništvo svuda po svetu, a nema u Bosni gde smo izvozili onoliko i sa kojom imamo kompatibilne privrede?

- Nijedno novo predstavništvo nismo otvorili ukoliko nije postojao interes preduzeća iz Srbije da njegov rad sufinansiraju. Zbog blizine Bosne našim preduzećima nije bilo dovoljno interesantno da ih Komora tamo zastupa.

Ni u Hrvatskoj im nije potrebna pomoć?

- Mislim da tamo ni Komora ne može ništa da pomogne.

Kad su Našice cement htele da preuzmu našu firmu “Toza Marković” vlasnik te hrvatske firme, gospodin Ergović mi je rekao: ako neka srpska firma ima u Hrvatskoj probleme, neka se meni javi, ja ću pomoći.

- E, pa evo odmah jedan primer srpske firme koja ima problem u Hrvatskoj. Firma Galeb, odnosno Metaloplastika htela je da kupi Plutotehniku u Zagrebu i imali su jednu vrlo direktnu opstrukciju, zaprećeno im je da neće dobiti potrebne dozvole grada ili opštine za ono što planiraju sa lokacijom.

S obzirom na trenutne rasprave oko Merkatora, da li bi vam bilo nelagodno da zastupate interese, recimo, gospodina Beka?

- Kad govorimo o trgovini, mnogo sam bliži da govorim o gospodinu Miškoviću koji je u tom biznisu vrlo uspešan u maloprodaji i veleprodaji. Gospodina Beka sam samo jednom video i da je samo on u pitanju, teže bi mi bilo da takvu intenciju jedne srpske kompanije podržim. Iz samo jednog razloga: on nije u tom biznisu i on meni nije garancija da će to otvoriti vrata bar nekim srpskim proizvodima na tržište Slovenije. A od gospodina Miškovića privreda Srbije i ja kao predsednik Komore očekujemo da se ne zaustavi na Sloveniji.

Znači, kod gospodina Beka vam samo smeta delatnost?

- Smeta mi što se nikad nije bavio ni maloprodajom ni veleprodajom.

U kojoj delatnosti bi bilo normalno da intervenišete za gospodina Beka?

- Recimo u oblasti nekih finansijskih transakcija, pošto je čovek maher u tome. Pokazao se kao veoma uspešan u objedinjavanju i zastupanju interesa investicionih fondova. Ali on je neko kome objektivno zbog stepena internacionalizacije linkova sa nekim svetskim centrima finansija ta vrsta pomoći sigurno ne bi ni trebala.

Šta kažete na prigovore tekstilaca da se PKS pretvorila u turističku agenciju?

- Apsolutno neistinito. Nijednom nisam video da je taj gospodin Knežević došao u Komoru da traži pomoć.

Ne biste smatrali za preteran zahtev tih istih tekstilaca da im podnesete izveštaj o troškovima putovanja i rezultatima koje su ona dala.

- Apsolutno ne bih. To se i radi. To smo uradili na prethodnom Upravnom odboru.

Kolika je prosečna plata u Komori?

- Četrdeset i neka hiljada dinara.

Kad ste objavili da ćete da gradite novu zgradu, u novinama se pojavilo pitanje obaveznih članarina privrede Komori. To je pitanje ranije bilo otvoreno u Skupštini, mislite li da će sada biti otvoreno ponovo?

- Sa zadovoljstvom. Ali svi treba da shvate jednu stvar, PKS nema 16,5 miliona evra na jednoj gomili pa sad da može da bira da li će od tih para pomoći neka preduzeća pri čemu bi se postavilo pitanje koja i koliko i zašto baš ta, a ne neka druga od 74 000 članica i 250 000 preduzetnika.

A šta kažete na sve glasnije primedbe da ste vi u PKS mala centrala Demokratske stranke?

- Pa, ja nisam mala centrala, pošto sam visok metar i 88...

Dobro, šta kažete na prigovore da ste velika centrala Demokratske stranke?

- Mogu da budem samo visoka centrala, ali nikada se nisam izvorno bavio politikom. Jesam prijatelj i saradnik predsednika Tadića, ali nijedan deo političke priče nisam uneo u Komoru niti sam bilo gde po Srbiji na bilo koji način uticao da se neke promene dešavaju u regionalnim komorama, niko od mojih najbližih saradnika u Komori nije član partije...