Arhiva

Car je Šumaher

Aleksandar Mihajlović | 20. septembar 2023 | 01:00

Dosta je bilo!” - govorila je Korina Šumaher, majka dvoje maloletne dece i supruga Mihaela, najbržeg vozača u istoriji trka “formule 1”, a posle prošlogodišnje poslednje trke u sezoni na tradicionalnoj pisti “Suzuka” u Japanu. Šta se od toga dogodilo dvanaest meseci kasnije? Ništa neobično! Slavni Nemac “pretnju” svoje supruge ne samo da nije shvatio ozbiljno već je nastavio tamo gde je započeo, sada već davne 1991, i posle pet osvojenih titula pridodao i šestu u najbržem karavanu sveta čime je postao apsolutni rekorder, a koga će teško u narednim godinama moći da stigne neko od nadolazećih “junoša”.

Pre početka poslednje trke u sezoni 2003. samo je vozač “Meklarena” Finac Kimi Raikonen, sa konspirativnim imenom “Ledeni”, imao šansu da spreči šesti trijumf Mihaela Šumahera. I ostao zaleđen! Ono što je trebalo da uradi, bilo je da pobedi na veoma zahtevnoj i brzoj stazi “Suzuka”, a da Nemac ne osvoji nijedan bod. Znači, Mihael nije smeo da bude u poretku čak ni osmi i domogne se tog neophodnog boda. Na kraju su oni koji jednostavno ne poštuju lik i delo vladajućeg šampiona sveta, a njih nije zanemarljiv broj, gledali u leđa “crnom konju” iz štale “Ferari”. U takvoj ambicioznoj atmosferi konkurenata, za druge popularni “Šumi”, upravo je bio osmi. Čak i bez tog plasmana Šumaher bi odbranio titulu šampiona sveta, pošto je njegov klupski drug Brazilac Rubens Barikelo sjajno izvezao trku za Veliku nagradu Japana, pobedio i tako, na neki način, indirektno sprečio Raikonena da se obraduje prvoj tituli u karijeri.

Nova pravila bodovanja koja je od ove sezone ustanovila Svetska automobilska asocijacija (FIA) - da prvih osam vozača osvajaju poene, dovela su do znatno zanimljivijeg ritma trka. Poslednjih nekoliko godina “letećem cirkusu” pretilo je finansijsko samoubistvo, upravo zbog sistema bodovanja, gde su prva tri vozača već na startu imala znatnu prednost u odnosu na sporije rivale...

Ima i onih znalaca koji tvrde da je FIA sve ovo osmislila da bi se Mihael Šumaher (34) konačno skinuo sa vratnih žila ostalih trkača čija je biografija pretila da bude ispisana večito drugim rečima. Da zloba nije samo srpski izum ili prepoznatljiva izreka o kravi i štali, pokazalo se i uoči trke u Monte Karlu za Veliku nagradu Monaka. Dva dana uoči starta iznenada je preminula Elizabeta, majka Mihaela i Ralfa Šumahera, vozača “Ferarija” i “Vilijamsa”, dva ljuta rivala u konkurenciji konstruktora. Kako nalaže duh i domaće vaspitanje, braća su sela u avion i odletela put Nemačke na ispraćaj majke u večnu joj kuću. Zatim su se vratili, seli u svoje “bolide” da izvezu tešku stazu u Monte Karlu. Nedostojni sopstvenog imena zlobnici iliti konkurenti su vapajem smrtnika uskliknuli: “Zar je moguće, posle svega i takvog bola, da oni voze trku!” Naravno da su izvezli trku, a stariji od braće Mihael, po starom dobrom običaju, pobedio je u Monaku! Ili je možda trebalo da ne učestvuju?

Mihael Šumaher je u karijeri vozača “formule 1”, koja traje dvanaest leta, šest puta osvajao titule šampiona sveta i ovom poslednjom je prevazišao petostruke osvajače, legendarnog Argentinca Huana Manuela “Fanđa” i Francuza Alena Prosta! Prvi je svoje šampionate osvajao pedesetih, a drugi osamdesetih godina prošloga veka.

I ovom prilikom tipovi neskloni vozačkom umeću Mihaela Šumahera utrkivali su se u omalovažavanju Nemca, bez značajnijih argumenata. Oni napominju da je legendarni “Fanđo”, sin italijanskog emigranta, upravljao “alfa romeom”, “maseratijem” i “mercedesom”, sve automobilima sa manuelnim menjačem. Mihael je danas u prednosti jer se “dugmadima” na volanu igra kao sa video-igricama, a i vozi turbolentni “ferari”. Alen Prost je izbačen iz ove priče, uostalom kao i svi ostali vozači današnjice. Zaboravljeno je da je Šumaher šampionski prsten osvajao i kao vozač “Benetona”, sve dok gazde, poznatije po odevnim krpicama boje duge, nisu odustali od ulaganja novca u ovaj preskup i opasan sport. Očigledno da vladajući šampion svojim prstima to kudikamo brže i talentovanije radi od konkurenata.

Šestostruki šampion sveta u “formuli 1” Nemac Mihael Šumaher tvrdi da još dugo neće biti svestan da je ušao u istoriju najbržeg karavana na svetu i kaže da je ovo bila njegova najteža godina u karijeri: “Ova trka u Japanu bila je moje najveće iskušenje od kada vozim ‘formulu 1’. Još nisam svestan podviga koji sam napravio i mislim da će mi sve biti jasnije u mesecima koji dolaze. Ponosan sam na sebe, na ‘Ferari’ i Barikela i na sve ono što smo učinili ove godine. U potpunosti sam ispražnjen, ali ‘Ferari’ je veliki tim koji će svoje šampionske potencijale pokazati i sledeće godine. Odlazim da igram fudbal...”

Miahel je sigurno emotivno ispražnjen, ali iznad svega zadovoljan. Zadovoljna je i supruga Kori! Više ne “preti” mužu da napusti volan, jer džak je pun para. U ovoj godini porodica Šumaher je zaradila što od “Ferarija”, što od reklama, oko 63 miliona dolara. Malo li je to na ovoliku recesiju koja drma bogatim svetom?